Στις 3 Μαρτίου, μια Ferrari 250 GT SWB California Spider του 1962 πουλήθηκε για 18 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία της Φλόριντα. Η συγκεκριμένη California είναι μια από τις 37 που διαθέτει τα νέα φωτιστικά σώματα, το κοντύτερο μεταξόνιο, το βελτιωμένο σασί και δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς. Ωστόσο, ένα επιπλέον στοιχείο την έκανε πιο ελκυστική: ήταν βαμμένη σε μεταλλικό μπλε χρώμα Azzurro Metallizzato.

«Τα μοναδικά και σπάνια χρώματα σίγουρα μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερες αξίες στη δημοπρασία και στη γενική αγορά», λέει ο David Gooding, ιδρυτής και πρόεδρος της Gooding & Co. «Τα “παραδοσιακά” χρώματα αυτοκινήτων μπορεί να είναι πιο “ασφαλή” όταν πρόκειται για μια απλή αγορά, αλλά βλέπουμε περισσότερες ευκαιρίες για μεγάλες αυξήσεις στην αξία όταν ένα ήδη εξαιρετικό συλλεκτικό αυτοκίνητο είναι διαθέσιμο σε εργοστασιακό, σπάνιο και οπτικά ελκυστικό χρωματικό συνδυασμό».

Πόσο πωλήθηκε η Ferrari από τη ταινία «Ferris Bueller’s Day Off»

Μαζί με τη σπανιότητα, τη μάρκα και την κατάσταση, ορισμένα χρώματα σε ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο μπορούν να προσφέρουν μια ευχάριστη αξία. «Το χρώμα έχει απόλυτη σημασία», λέει ο Bryon Madsen, επικεφαλής στρατηγικής του οίκου δημοπρασιών RM Sotheby’s. «Ξέρετε ότι ένα μοναδικό χρώμα θα σας χαρίσει τον τίτλο του premium».

Πάνω από το 75% των Αμερικανών στους σημερινούς δρόμους οδηγεί αυτοκίνητο βαμμένο λευκό, μαύρο, γκρι ή ασημί, σύμφωνα με στοιχεία από την ηλεκτρονική αγορά ISeeCars.com. Σε μια μελέτη δημοτικότητας χρωμάτων του 2021, ο κατασκευαστής χρωμάτων PPG διαπίστωσε ότι το γκρι και το λευκό ήταν τα πιο περιζήτητα χρώματα για τα SUV, με το λευκό να είναι η πρώτη επιλογή για τους αγοραστές που αγοράζουν μίνι βαν ή φορτηγό. Το κλασικό τροπάριο σχετικά με το βάψιμο ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου «κόκκινο» για να το πουλήσει γρήγορα δεν ισχύει από τη δεκαετία του 1980 – ακόμη και για τη Ferrari, μια μάρκα σχεδόν συνώνυμη με το αυτό το χρώμα. Οι περισσότεροι αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυτές τις μέρες θέλουν κάτι ουδέτερο. Κι όμως, όταν πρόκειται για τα κλασικά premium αυτοκίνητα, οι απαιτητικοί συλλέκτες προτιμούν κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον.

Ξεχάστε τις κόκκινες Ferrari Testarossas και τις ασημένιες Porsche 911s, έχουν γίνει κλισέ. Αν θέλετε να κατέχετε κάτι που έχει υψηλότερη αξία χρειάζεστε μια μπλε Ferrari, για παράδειγμα. Στον οίκο RM Sotheby’s, μια Ferrari 308 GTB «Vetroresina» του 1976 βαμμένη σε ένα εντυπωσιακό, σκούρο azzurro metallizzato πωλήθηκε για 313.000 δολάρια, έναντι των των 275.000 δολαρίων που ήταν η εκτίμηση.

Ή μήπως  χρειάζεστε μια πράσινη Ferrari. Κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών Amelia Island, η Gooding & Co. πούλησε μια Ferrari Dino 246 GTS του 1974 σε έναν σπάνιο τόνο μπλε και πράσινου που ονομάζεται «Verde Pino Metallizzato» για 967.500 δολάρια.

Για τους λάτρεις της Porsche, η κίνηση τον τελευταίο καιρό ήταν να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή λευκή και ασημί 911. Οι επενδυτές προτιμούν να σκέφτονται μωβ και ροζ. Τον Νοέμβριο, μια Porsche 911 Carrera RS του 1992 βαμμένη σε απόχρωση βατόμουρου που ονομάζεται «Rubystone Red» πωλήθηκε για 469.999 δολάρια.

«Το χρώμα είναι ένα πολύ αστείο πράγμα που μπορεί να προσθέσει ή να μειώσει την αξία σε μια στιγμή», λέει ο Steve Serio, ένας μεσίτης αυτοκινήτων που ασχολείται με αυτοκίνητα εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή