Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς λαμβάνουν ώθηση από την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για τη στήριξη της Credit Suisse, απομακρύνοντας έτσι το σενάριο της κατάρρευσης της ελβετικής τράπεζας.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,42% στις 7.449 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,52% στις 14.959 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,46% στις 6.986 μονάδες.

Credit Suisse: Δάνειο 50 δισ. από την κεντρική ελβετική τράπεζα προκειμένου να αποφύγει το «κραχ»

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την ελβετική κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο ενός καλυμμένου δανείου και μιας βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας. Η απόφαση αυτή οδηγεί τη μετοχή στο +30%, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων ημερών, ενώ προς ώρας απομακρύνει το σενάριο ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος να καταρρεύσει.

FILE PHOTO: A logo is pictured on the Credit Suisse bank in Geneva, Switzerland, March 15, 2023. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της SNB έχει σκοπό την ενίσχυση της Credit Suisse, που θεωρείται συστημικά σημαντική τράπεζα, που δεν πρέπει να τίποτα να πτωχεύσει. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσο μεγάλης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα, από την τραπεζική κρίση του 2008.

Η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, όπως είχε σηματοδοτήσει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, ωστόσο υπάρχουν και τα σενάρια μιας μικρότερης αύξησης, στη σκιά των τραπεζικών αναταράξεων.

Η χθεσινή βουτιά των τραπεζικών μετοχών ενισχύει τις πιθανότητες των τελευταίων σεναρίων, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος της ΕΚΤ που τον Ιούλιο του 2008, λίγο πριν την χρεοκοπία της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αύξησε τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές