Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στις αγορές όσο και στην οικονομία η νέα τραπεζική κρίση, εξακολουθεί να κρούει η Goldman Sachs, με σχεδόν καθημερινά της σημειώματα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας, Τζαν Χάτζιους, δήλωσε την Πέμπτη ότι βλέπει τώρα πιθανότητες 35% για ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, από 25% προηγουμένως. Η αύξηση των πιθανοτήτων αντανακλά την «αυξημένη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα» γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις του στρες των μικρών τραπεζών.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Χάτζιους μείωσε την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ για το 2023 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,2% σε νέο σημείωμα που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κορυφαίος οικονομολόγος, είναι ο πρώτος [και ο μόνος] μέχρι στιγμής στη Wall Street που αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το αμερικανικό το ΑΕΠ, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες ύφεσης εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής .

Silicon Valley Bank: Νέος σχεδιασμός για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες

Οι επόμενες κινήσεις

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή σηματοδότησε τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στις ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Washington Mutual κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Η κατάρρευση της Signature Bank ήταν η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία.

Η ταραχώδης αυτή κατάσταση ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν μια τραπεζική κρίση και μαζικές απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, κάτι που πιθανότατα θα είχε συμβεί αν δεν είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είπαν πηγές στο Yahoo Finance.

Οι μετοχές της Credit Suisse γνώρισαν δύο ημέρες ακραίας αστάθειας λόγω των αυξανόμενων φόβων για την επιβίωσή της. Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κεντρική τράπεζα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Χάτζιους πιστεύει ότι ενώ η τραπεζική κρίση προκαλεί ανησυχία, δεν είναι αρκετή για να φέρει μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή