Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και η ομόλογός του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Κριστίν Λαγκάρντ έστελναν σήματα για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Τα μεγάλα προβλήματα της Silicon Valley Bank (SVB) και του σοκ που προκάλεσε το κλείσιμο της αμερικανικής αυτής τράπεζας στις αγορές, κάνει τώρα πολύ πιο δύσκολο το έργο των κεντρικών τραπεζών.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16 Μαρτίου και η συνεδρίαση της FED που ακολουθεί στις 21 και 22 Μαρτίου αναμένεται να συγκεντρώσουν τώρα πολύ σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς οι αγορές βάζουν τα πάντα στο μικροσκόπιο αναζητώντας σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι -και μάλιστα σύντομα.

Κατάρρευση SVB: Καθησυχάζουν οι διεθνείς αναλυτές – Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις τράπεζες

Αλλαγή στρατηγικής

Τις προηγούμενες ημέρες η ΕΚΤ είχε δώσει σήμα ότι την Πέμπτη θα ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ σε αύξηση αναμενόταν μια εβδομάδα μετά να προχωρήσει και η FED.

Πλέον, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού αυτόν τον μήνα. Πληροφορίες του Bloomberg έφεραν επίσης τα «περιστέρια» της ευρωπαϊκής τράπεζας να ετοιμάζονται να αντισταθούν στα σχέδια των «γερακιών» για ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Πλέον, οι πρώτοι αναμένεται να υποστηρίξουν ότι τα δεδομένα στην οικονομία και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αλλάξει και πως χρειάζεται περισσότερη προσοχή στις επόμενες κινήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

H FED

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι αγορές προεξοφλούσαν ότι τα επιτόκια της FED θα φτάσουν ακόμη και τα επίπεδα του 6%, από 4,75% που είναι σήμερα.

Στις αρχές του έτους άλλες προβλέψεις έκαναν λόγο για κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων στα επίπεδα του 5% περίπου και τώρα οι πιο τελευταίες αυτές προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση περίπου 50 μονάδων βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα (στο 5,25% περίπου).

 

Η ΕΚΤ

Επίσης μέχρι τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ αναμενόταν να αυξήσει συνολικά φέτος και στις αρχές του 2024 το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ προς τις εμπορικές τράπεζες στο 3,75% περίπου, από 2,5% σήμερα. Τώρα οι αγορές περιμένουν επίσης νέο σήμα από τη Φρανκφούρτη.

Τα «στοιχήματα» για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής πιο ανθεκτικά από εκείνα της Τράπεζας της Αγγλίας ή της Federal Reserve, ωστόσο η ευρύτερη πτωτική κίνηση στις αγορές έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις. Η εκτιμώμενη κορύφωση του κύκλου σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει πέσει σε λίγο κάτω από το 3,75%, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Προσδοκίες για χαμηλότερες αυξήσεις έχουν δημιουργηθεί και για την Τράπεζα της Αγγλίας. Κι εκεί οι παίκτες των αγορών στοιχηματίζουν ότι το βασικό επιτόκιο απέχει μόλις 50 μονάδες βάσης από την κορυφή.

Τα ομόλογα

Οι παίκτες της αγοράς χρέους, όπως δείχνουν οι αγορές ομολόγων, αλλάζουν ξεκάθαρα τις προσδοκίες τους για τη νομισματική πολιτική. Η κίνηση της Goldman Sachs να αναφέρει ευθέως ότι δεν αναμένει πλέον αύξηση επιτοκίων από τη FED στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, δεδομένης της πίεσης στο τραπεζικό σύστημα, δεν φαίνεται καθόλου τυχαία. Για την Τράπεζα της Αγγλίας, οι επενδυτές βλέπουν τώρα περίπου 75% πιθανότητα αύξησης 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Η στροφή προς τις αγορές ομολόγων οδήγησε σε άνοδο τις τιμές τους και σε σημαντικής πτώση των αποδόσεών τους, δείχνοντας προς αυτή την κατεύθυνση μεταβολής της νομισματικής πολιτικής. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν παντού απώλειες, από τη Γερμανία έως τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελβετία. Η αποκλιμάκωση έφτασε ακόμη και τις 30 μονάδες βάσης μέσα σε μια ημέρα λόγω των έντονων κινήσεων των αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή