Εν μέσω μιας αλλόκοτης για ένα Κοινοβούλιο ατμόσφαιρας, με μια πρωθυπουργό στην έδρα να υψώνει στο έπακρο τη φωνή της για να ξεπεράσει τους αλαλαγμούς των Ανυπότακτων της αριστεράς, η Ελιζαμπέθ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα τη χρήση του άρθρου 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος. Είναι το άρθρο με το οποίο μπορεί να επιβάλει χωρίς ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της διαδικασίας, προφανώς σε κατάσταση πανικού, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε στο Ελιζέ «έκτακτο υπουργικό συμβούλιο», απαραίτητο για να επιτραπεί στην πρωθυπουργό η χρήση του εν λόγω άρθρου.

Έτσι οι πάντες κατάλαβαν ότι η απόφαση για το 49.3 είχε ήδη ληφθεί και ότι η ψηφοφορία αποκλεισθεί. Γι’ αυτό, με ένα μακρόσυρτο γιουχάρισμα, υποδέχθηκαν οι βουλευτές την Ελιζαμπέθ Μπορν, όταν έκανε την εμφάνισή της στο ημικύκλιο. Πολλοί σκέφθηκαν «ο Μακρόν θυσιάζει την Μπορν» σήμερα, ότι«ο μετρ των ρολογιών», όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται, «ξέχασε να κουρδίσει όμως το ρολόϊ των συντάξεων».

Γαλλία: Ο Μακρόν παρακάμπτει το κοινοβούλιο για να περάσει το συνταξιοδοτικό

Ανυπότακτοι: ΝΟΝ!

Οι βουλευτές των Ανυπότακτων έβγαλαν άμεσα πλακάτ με μεγάλα γράμματα «64 ANS-C’ EST ΝΟΝ!» (Όχι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για 64 χρόνια) και άρχισαν να τραγουδούν δυνατά τον εθνικό ύμνο, τη Μασσαλιώτιδα. Η πρωθυπουργός με εκπληκτική ηρεμία παρέμεινε στη θέση της, δεν κλονίσθηκε, συνέχισε να μιλάει και να εξηγεί, ενώ δύσκολα ακουγόταν η φωνή της μέσα στα επαναλαμβανόμενα πολεμικά ρεφρέν του γαλλικού εθνικού ύμνου.

Επέμεινε να θυμίσει τις προσπάθειες και τις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση συμφιλίωσης με συνδικάτα και κόμματα, με μόνο στόχο τη διάσωση του συστήματος των συντάξεων.Δεν δίστασε να κατηγορήσει, χωρίς να κατονομάσει, αυτούς που δεν συνεργάσθηκαν, παρότι στο παρελθόν είχαν επανειλημμένα τοποθετηθεί με θέσεις που συνέπλεαν με αυτές της μεταρρύθμισης, εννοώντας βεβαίως του Ρεπουμπλικάνους της γαλλικής δεξιάς.

Δεν ξέχασε και μια ατάκα για τη «σιωπηλή απραξία» των βουλευτών της ακροδεξιάς, φράση που δεν της συγχώρεσε η Μαρίν Λεπέν, η οποία υπογράμμισε την αποτυχία της Μπορν και πάνω απ’ όλα την χωρίς προηγούμενο αποτυχία του Μακρόν.

Η όλη διαδικασία με την πρωθυπουργό κράτησε μόλις 20 λεπτά, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε και η συζήτηση έληξε.

Σειρά έχουν οι προτάσεις μομφής

Από αύριο σειρά έχουν οι προτάσεις μομφής από διάφορα κόμματα. Έχουν περιθώριο για την υποβολή τους μέχρι αύριο στις 15:00 ώρα Γαλλίας. Μέχρι τώρα η αριστερά δεν ψήφισε πότε πρόταση μομφής από την ακροδεξιά, ενώ η Λεπέν δήλωσε ότι θα ψηφίσει κάθε πρόταση μομφής που θα υποβληθεί.

Το τελικό περιθώριο ζωής ή απόσυρσης της μεταρρύθμισης είναι η Κυριακή 26 Μαρτίου. Η συμβουλευτική επιτροπή των συνδικάτων συνεδριάζει το βράδυ της Πέμπτης για να αποφασιστεί η συνέχιση των δράσεων.

Ήδη νωρίτερα ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του κομμουνιστικού CGT, δήλωσε ότι «η μάχη συνεχίζεται», ο δε Λωράν Μπερζέ του μεταρρυθμιστικού CFDT, που είχε αρχικά δηλώσει ότι εάν γινόταν «κανονική ψηφοφορία θα σταματούσε», τώρα μοιάζει να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μαρτινέζ, αφού έχει χαρακτηρίσει το 49.3 «διαστροφή της δημοκρατίας».

Πηγή: Deutsche Welle/Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».