Εν μέσων των έντονων αντιδράσεων στη χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επιβάλει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας μια συνταγματική εξουσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει τους νομοθέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France Presse), ο Μακρόν επέλεξε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος μετά από ένα μπαράζ συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν, οι οποίες αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της μεταρρύθμισης.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Μακρόν εγκρίθηκε η επίκληση αυτού του άρθρου.

Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Οι κίνδυνοι

Η απόφαση να παρακαμφθεί μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη νομοθεσία για να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χωρίς τον κίνδυνο να χάσει μια κοινοβουλευτική ψήφο.

Αλλά εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο να πυροδοτήσει περαιτέρω τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που συγκλόνισαν τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες και επίσης δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Αναφορές έδειξαν ότι το κυβερνών κόμμα, το οποίο έχασε τη συνολική του πλειοψηφία στις εκλογές πέρυσι, είχε ελάχιστες ψήφους λιγότερο από την πλειοψηφία για την ψήφιση της νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε με οργή στην απόφαση να αποφευχθεί η ψηφοφορία μετά από εβδομάδες συζητήσεων για τη νομοθεσία.

«Όταν ένας πρόεδρος δεν έχει πλειοψηφία στη χώρα, δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιό του», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure.

Τα σχέδια του Μακρόν

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την επιβίωση του απέναντι στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής των Γάλλων πολιτών είναι τμήμα της γενικότερης οικονομικής προσπάθειας της κυβέρνησης για φορολογική αποτελεσματικότητα και δημοσιονομική εξυγίανση και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προεδρικής θητείας του Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το κρατικό σύστημα συντάξεων της χώρας και να το φέρει σε συμφωνία με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 65 με 67.

Η μεγάλη διαφορά με τις ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες είναι ότι «στη Γαλλία η κυβέρνηση εστιάζει στους αριθμούς, ενώ οι Γάλλοι στα κοινωνικά δικαιώματα».

«Απλά δεν μιλούν την ίδια γλώσσα», καταλήγει το αμερικανική περιοδικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή