Η Βόρεια Θάλασσα έχει τη δυνατότητα να γίνει ο τόπος μαζικής υπεράκτιας παραγωγής υδρογόνου από υπεράκτια αιολική ενέργεια και ένα δίκτυο αγωγών υδρογόνου που θα συνδέει τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων DNV, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η μελέτη, που ανατέθηκε στην DNV από τους διαχειριστές συστημάτων υποδομής GASCADE και Fluxys, «τονίζει τα σημαντικά πλεονεκτήματα μιας υπεράκτιας ραχοκοκαλιάς υδρογόνου στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα», ανέφερε η βελγική Fluxys σε ανακοίνωσή της.

«Η ΕΕ αναμένει ότι η ζήτηση για κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο θα φτάσει τις 2.000 τεραβατώρες (TWh) έως το 2050 και η DNV βλέπει τη δυνατότητα να παράγει 300 TWh/a υδρογόνο με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής GASCADE, Ούλριχ Μπέντερμπους και πρόσθεσε:  «Αυτό θα συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας. Αυτή η θετική πτυχή για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού δύσκολα μπορεί να μην εκτιμηθεί μετά τις εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος».

Ξεχάστε το γκρι, το μπλε και το πράσινο, έρχεται το ροζ υδρογόνο

Επένδυση άνω των 20 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μια επένδυση 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων -23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (15–22 δισεκατομμύρια ευρώ) θα μπορούσε να χτίσει τη ραχοκοκαλιά υδρογόνου της Βόρειας Θάλασσας με αγωγούς συνολικού μήκους 4.200 χιλιομέτρων (2.610 μίλια).

«Μια υπεράκτια ραχοκοκαλιά υδρογόνου, λόγω των υψηλών οικονομιών κλίμακας, θα επέτρεπε τη μεταφορά υδρογόνου από τις υπεράκτιες περιοχές στους τελικούς χρήστες πολύ αποτελεσματικά. Η τεχνική υλοποίηση είναι νέα, αλλά δυνατή με τις σημερινές τεχνολογίες, και πιθανότατα θα αντιστοιχεί στο 10% ή λιγότερο από το συνολικό ισοπεδωμένο κόστος του υδρογόνου που παράγεται στις υπεράκτιες περιοχές», ανέφερε η DNV στη μελέτη.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο από την έκθεση αναφέρει ότι «Η εγκατάσταση μιας υπεράκτιας ραχοκοκαλιάς υδρογόνου στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα είναι εφικτή, οικονομικά εφικτή και βοηθά στη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης».

Η GASCADE και η Fluxys αναπτύσσουν το έργο AquaDuctus για έναν αγωγό υδρογόνου μήκους 400 χιλιομέτρων (250 μίλια) στη Γερμανία. Οι εταιρείες νωρίτερα φέτος υπέβαλαν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το καθεστώς Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) σε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στα σχέδιά τους για έναν υπεράκτιο αγωγό πράσινου υδρογόνου στη Βόρεια Θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green