Η Microsoft ανακοίνωσε ότι φέρνει νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Copilot, στην σουίτα εφαρμογών γραφείου Microsoft 365 (πρώην Office 365) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημοφιλείς εφαρμογές όπως τα Word, PowerPoint και Excel.

Η τεχνολογία Copilot («συγκυβερνήτης» δηλαδή) βασίζεται σε έναν τύπο λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που είναι γνωστό ως LLM (Large Language Model) και το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να κατανοεί και να ανταποκρίνεται σε κείμενο.

Έρχεται τεχνητή νοημοσύνη και στο Gmail της Google

«Οι σημερινές ανακοινώσεις σηματοδοτούν το επόμενο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές, το οποίο θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που εργαζόμαστε και θα ξεκλειδώσει ένα νέο κύμα αύξησης της παραγωγικότητας», δήλωσε ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. «Με το νέο μας Copilot, δίνουμε στους ανθρώπους περισσότερη ανταπόκριση και κάνουμε την τεχνολογία πιο προσιτή μέσω της πιο καθολικής διεπαφής – της φυσικής γλώσσας».

Ισχυρότερες λειτουργίες

Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό του λογισμικού, οι λειτουργίες του Copilot θα είναι πιο ισχυρές από το να είναι απλώς «το ChatGPT της OpenAI ενσωματωμένο στο Microsoft 365». Χαρακτηριστικό είναι ότι η λειτουργία Copilot θα δίνει στους χρήστες του Word ένα «πρώτο προσχέδιο για επεξεργασία —εξοικονομώντας ώρες στη συγγραφή, την αναζήτηση πηγών και τον χρόνο επεξεργασίας».

Πάντως, η εταιρεία διευκρίνισε ότι «μερικές φορές το Copilot θα έχει δίκιο, άλλες φορές θα κάνει… χρήσιμα λάθη», αναγνωρίζοντας ότι η τρέχουσα τεχνολογία LLM μπορεί να παράγει ανακριβείς απαντήσεις.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης στελέχη της Microsoft επέδειξαν ορισμένες από τις δυνατότητες του νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, τα μέλη μιας οικογένειας ή μιας ομάδας θα μπορούν να δημιουργήσουν πιο εύκολα ολοκληρωμένα πλάνα ή διαφάνειες PowerPoint που χρησιμοποιούν εικόνες που έχουν συλλεχθεί από τον λογαριασμό αποθήκευσης Microsoft OneDrive ενός χρήστη. Αντίστοιχα, σε επίπεδο επιχειρήσεων, οι προϊστάμενοι θα μπορούν πιο εύκολα να δημιουργούν email και να στέλνουν επιχειρηματικές προτάσεις χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία.

Ο Τζάρεντ Σπατάρο, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft για εφαρμογές εργασίας και επιχειρήσεων, είπε ότι το Copilot είναι σε θέση να σαρώνει και να ενεργεί με βάση όλα τα δεδομένα από το Microsoft Graph, το οποίο αποθηκεύει περιεχόμενο όπως email, συσκέψεις αρχείων, συνομιλίες και σημειώσεις ημερολογίου. Αυτά τα δεδομένα του Microsoft Graph βοηθούν το υποκείμενο LLM του Copilot να δημιουργεί πιο συγκεκριμένες και βελτιωμένες απαντήσεις προσαρμοσμένες στο κάθε άτομο.

Άγνωστο πότε θα έρθει το εμπορικό λανσάρισμα

Παρόλα αυτά υπήρξε μια ασάφεια ως προν τον χρόνο που η νέα τεχνολογία θα ενσωματωθεί στις εφαρμογές αλλά και ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. «Στους επόμενους μήνες, θα φέρουμε το Copilot σε όλες τις εφαρμογές παραγωγικότητάς μας — Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Viva, Power Platform και πολλά άλλα», ήταν η μόνη αναφορά των στελεχών της Microsoft.

Σύμφωνα με την εταιρεία το Copilot δοκιμάζεται «με μια μικρή ομάδα πελατών για την λήψη σχολίων και την βελτίωση των μοντέλων ανάπτυξης καθώς κλιμακώνεται η ενσωμάτωση», χωρίς και πάλι να αποκαλύπτεται το όνομα των πελατών που δοκιμάζουν το λογισμικό.

FILE PHOTO: A response by ChatGPT, an AI chatbot developed by OpenAI, is seen on its website in this illustration picture taken February 9, 2023. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

Οι επενδύσεις της Microsoft στην AI

Σημειώνεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο η Microsoft έχει επιβεβαιώσει ότι θα επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, χωρίς να αποκαλύπτει το ακριβές ποσό. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία προχώρησε στα αποκαλυπτήρια μιας νέας έκδοσης της μηχανής αναζήτησης Bing στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα chatbot που τροφοδοτείται από την τεχνολογία μηχανικής γλώσσας GPT-4 της OpenAI.

Στις αρχές της εβδομάδας η OpenAI αποκάλυψε την έκδοση του λογισμικού GPT-4 που μπορεί να παράγει πιο δημιουργικές και ακριβείς απαντήσεις κειμένου, παρουσιάζοντας την τεχνολογία ως σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του, το GPT-3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI