Η Microsoft προχώρησε στην ανακοίνωση νέας πολυετούς και πολλών εκατομμυρίων δολαρίων επένδυση στην OpenAI, δημιουργό του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Η αμερικανική εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα το ακριβές ποσό της επένδυσης, ωστόσο προγενέστερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η επένδυση της Microsoft ενδέχεται φτάσει το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την τρίτη φάση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες ακολουθώντας προγενέστερες επενδύσεις της Microsoft το 2019 και το 2021. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό η ανανέωση της συνεργασίας θα επιταχύνει τις καινοτομίες σε επίπεδο Τεχνητής Νοημοσύνης και θα βοηθήσει τις δύο εταιρείες να δημιουργήσουν προηγμένες τεχνολογίες, εμπορικά εκμεταλλεύσιμες, στο προσεχές μέλλον.

Διευρύνεται η πρόσβαση στο ChatGPT από την Microsoft

«Διαμορφώσαμε τη συνεργασίας μας με την OpenAI γύρω από την κοινή φιλοδοξία να δημιουργήσουμε υπεύθυνη και προηγμένη έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να την καταστήσουμε μία νέα, “δημοκρατική” τεχνολογική πλατφόρμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

Η OpenAI συνεργάζεται στενά με την υπηρεσία cloud Azure της Microsoft. Τον Ιούλιο του 2019 η Microsoft στήριξε την OpenAI με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθιστώντας την αμερικανική εταιρεία «αποκλειστικό» πάροχο των υπηρεσιών cloud που ανέπτυσσε η OpenAI.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Microsoft η πλατφόρμα Azure θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν αποκλειστικός πάροχος της OpenAI.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η νέα επένδυση «θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να συνεργαστούν στενότερα σε επίπεδο υπέρ-υπολογιστών, δημιουργώντας νέες εμπειρίες βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη».

Επένδυση μαμούθ της Microsoft στον αλγόριθμο που αλλάζει την αγορά εργασίας

Ποια είναι η OpenAI

Η OpenAI κατατάσσεται από τους αναλυτές ανάμεσα στα τρία κορυφαία εργαστήρια ανάπτυξης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε παγκόσμια κλίμακα, με την εταιρεία να έχει αναπτύξει λογισμικό που μπορεί να υπερισχύσει των ανθρώπων gamers σε δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όπως το Dota 2.

Παρόλα αυτά, αναμφίβολα, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω της για την τεχνολογία δημιουργίας κειμένου GPT-3 μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και την αντίστοιχη τεχνολογία δημιουργίας εικόνων Dall-E

Η τεχνολογία ChatGPT έχει την ικανότητα να δημιουργεί αυτόματα κείμενο βασισμένο σε προγενέστερα προσχέδια, αλλά σε πολύ πιο εξελιγμένο βαθμό δημιουργικότητας σε σχέση με τα αντίστοιχα επιτεύγματα των ήδη υπαρχόντων chatbots.

Αυτός είναι ο αλγόριθμος που φέρνει επανάσταση στην αγορά εργασίας

Το λογισμικό έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Νοέμβριο και γρήγορα κατέληξε να θεωρείται από τους αναλυτές σαν το νέο τεχνολογικό επίτευγμα που συναρπάζει την αγορά της τεχνολογίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η επίδρασή του στον χώρο θα είναι ανάλογη της εμφάνισης του iPhone το 2007, το οποίο καθόρισε την αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Η τεχνολογία δεν ξέφυγε της προσοχής της Google, στελέχη της οποίας φέρονται να έχουν δηλώσει σε εταιρική σύσκεψη ότι η αξιοπιστία της μηχανής αναζήτησης της Google θα δοκιμαστεί αν η OpenAI συνεχίσει να αναπτύσσει τις τεχνολογίες της με τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Ιδρυτές της OpenAI είναι οι Σαμ Άλτμαν (επιχειρηματίας, επενδυτής και προγραμματιστής), Ίλον Μασκ (επικεφαλής των Tesla και SpaceX), Γκρεγκ Μπρόκμαν (ερευνητής και σήμερα πρόεδρος της OpenAI), Ίλια Σατσκεβερ (επιστήμονας, ειδικός στη μηχανική μάθηση), Βόιτσεκ Ζάρεμπα (επιστήμονας) και Τζον Σούλμαν (επιστήμονας και ερευνητής).

Η ομάδα των έξι επένδυσε συνολικά ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο εγχείρημα όταν πρώτο-ξεκίνησε. Ο Ίλον Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά συνέχισε να στηρίζει την εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη