Η τελευταία τραπεζική κρίση θα κάνει τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα πρότυπά τους και να προετοιμαστούν για σκληρότερους κανονισμούς, υπογραμμίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

«Όταν έχουμε ένα ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο, η άμεση  αντίδραση είναι να μειώσουμε το όριο ταχύτητας», υπογράμμισε ο Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz SE και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg και πρόσθεσε απευθυνόμενος στις τράπεζες: «Η προσδοκία είναι να αυστηροποιήσετε καλύτερα τα πρότυπα δανεισμού σας, τόσο για τους δικούς σας λόγους όσο και επειδή θα υπάρξουν περισσότεροι κανονισμοί που θα ακολουθήσουν».

Ελ-Εριάν: Η Fed θα βυθίσει τη οικονομία σε «καταστροφική ύφεση»

Ο αναλυτής πρόσθεσε επίσης, ότι η πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε από τις τράπεζες θα μπορούσε τελικά να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα κάτω, αλλά όχι με τον τρόπο που αναμένει η Federal Reserve, υποστήριξε ωστόσο ότι, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μαλακώσει τη στάση της κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ο πειρασμός της Fed

Ο Ελ-Εριάν τόνισε ότι η Fed μπορεί να μπει στον πειρασμό να κινηθεί σε μία μέση οδό, αποφασίζοντας να μην αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, αλλά και να τονίσει ότι πρόκειται απλώς για μία παύση και όχι για το τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής: «Νομίζω ότι αυτό είναι το λάθος πράγμα που πρέπει να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Οι τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν ράλι την Πέμπτη, αφού μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc. έριξαν σανίδα σωτηρίας στην First Republic. Ωστόσο, ο κλάδος δέχτηκε και πάλι πλήγμα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πολιτική απόφαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και συνεχίζουν να παλεύουν με την αναταραχή που πλήττει τον τραπεζικό τομέα.

«Πρόκειται για μία κρίση τα επεισόδια της οποίας θα διαρκέσουν πολλού μήνες και δεν είναι μόνο από οικονομικής πλευράς», είπε και κατέληξε:  «Ακόμη και αν είμαστε σε θέση να επιλύσουμε αυτές τις ανησυχίες τις επόμενες ημέρες – και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε – χρειαζόμαστε έναν διακόπτη κυκλώματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας