Αλλαγή ιδιοκτησίας για την MindGeek, την μητρική εταιρεία του Pornhub, που έχει αρκετές φορές βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων και αγωγών για το υλικό που αναρτάται στην πλατφόρμα περιεχομένου ενηλίκων.

Pornhub: Μαζική αγωγή «εκατοντάδων εκατ. δολαρίων» για μη συναινετικά βίντεο

Όπως μεταδίδει το variety.com, την εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε η Ethical Capital Partners (ECP), μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα την Οτάβα του Οντάριο στον Καναδά. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν.

Ποια είναι η MindGeek

Η MindGeek ιδρύθηκε το 2004 και διαχειρίζεται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ιστοσελίδων ψυχαγωγίας ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των Pornhub, YouPorn, Redtube, Brazzers, Men.com, Sean Cody, Trans Angels και Nutaku. Η εταιρεία λέει ότι διαθέτει «κορυφαίες στον κλάδο πρακτικές συμμόρφωσης και συντονισμού περιεχομένου» που «θέτουν τα πρότυπα για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια», υποστηρίζοντας ότι θεσπίζει μέτρα συμμόρφωσης «που ξεπερνούν αυτά άλλων πλατφορμών στο διαδίκτυο».

Ωστόσο, η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών αγωγών που υποστηρίζουν ότι η Pornhub έχει επωφεληθεί από τη διανομή παιδικής πορνογραφίας και μη συναινετικών σεξουαλικών βίντεο. Η MindGeek ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Πέρυσι, η Visa και η Mastercard διέκοψαν και οι δύο την επεξεργασία πληρωμών προς την TrafficJunky, τον διαφημιστικό βραχίονα της MindGeek που πουλάει διαφημίσεις στο Pornhub, μετά από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι που απέρριψε το αίτημα της Visa να αποσυρθεί από υπόθεση στην οποία η MindGeek έχει μηνυθεί για φερόμενη διανομή παιδικής πορνογραφίας. Ο ενάγων στην εν λόγω υπόθεση ισχυρίστηκε ότι η Visa διευκόλυνε εν γνώσει της τη δυνατότητα της MindGeek να εκμεταλλεύεται το παράνομο περιεχόμενο.

Επιπλέον, το YouTube και το Instagram ανέστειλαν τους λογαριασμούς του Pornhub στις αντίστοιχες πλατφόρμες τους για παραβιάσεις των πολιτικών τους.

Η αποκάλυψη του New Yorker

Τον Ιούνιο του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της MindGeek, Feras Antoon, και ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων David Tassillo παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, αν και οι δύο παρέμειναν μέτοχοι της εταιρείας. Οι αποχωρήσεις τους ήρθαν μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση από το New Yorker ενός εκτενούς αποκαλυπτικού άρθρου για το Pornhub, το οποίο περιλάμβανε ισχυρισμούς ότι η πλατφόρμα φιλοξενούσε μη συναινετικά σεξουαλικά βίντεο και περιεχόμενο με εμπλοκή ανηλίκων.

Σε ανακοίνωσή της, η ECP δήλωσε ότι οι εταίροι και οι σύμβουλοί της – οι οποίοι αντιπροσωπεύουν «ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερομένων από τους τομείς της επιβολής του νόμου, της νομικής και ρυθμιστικής νομοθεσίας, της δημόσιας δέσμευσης και της χρηματοδότησης» – θα συνεργαστούν με τη MindGeek για «να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες της θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στο διαδίκτυο και θα παραμείνουν το σπίτι μιας παγκόσμιας κοινότητας δημιουργών, ερμηνευτών, καλλιτεχνών και χρηστών ενηλίκων που γιορτάζουν τη δημιουργική και σεξουαλική έκφραση». Η ECP δήλωσε επίσης ότι θα επενδύσει στη MindGeek για να γίνει «ο ηγέτης του διαδικτύου στην καταπολέμηση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου».

«Είμαστε βέβαιοι ότι η ομάδα της MindGeek και όλες οι πλατφόρμες της MindGeek λειτουργούν με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στην πρώτη γραμμή σε ό,τι κάνουν», δήλωσε η Sarah Bain, ιδρυτική εταίρος της ECP. «Θα συνεργαστούμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών περιεχομένου, των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας, για να αντιμετωπίσουμε την αναντιστοιχία μεταξύ του τρόπου λειτουργίας της MindGeek και του τι αντιλαμβάνεται το κοινό για τη βιομηχανία και τις πλατφόρμες αυτές. Θα συνεργαστούμε με την ομάδα για να διασφαλίσουμε ότι η δέσμευσή τους για εμπιστοσύνη και ασφάλεια επικοινωνείται με σαφήνεια με όλους τους ενδιαφερόμενους και το κοινό».

Το ντοκιμαντέρ του Netflix

Η ανακοίνωση της εξαγοράς της MindGeek από την ECP έρχεται μία ημέρα μετά την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Money Shot» του Netflix, το οποίο εξετάζει τις διαμάχες που αφορούν το Pornhub και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με εργαζόμενους στο σεξ, ακτιβιστές και πρώην υπαλλήλους του πορνογραφικού γίγαντα.

Μεταξύ των μέτρων ασφάλειας του περιεχομένου της, η MindGeek αναφέρει ότι οι πρακτικές της για τη διαχείριση περιλαμβάνουν μια «εκτεταμένη ομάδα ανθρώπινων συντονιστών» που εξετάζουν χειροκίνητα κάθε μεταφόρτωση, ένα σύστημα επισήμανσης, αναθεώρησης και αφαίρεσης παράνομου υλικού, γονικούς ελέγχους και τη χρήση μιας ποικιλίας αυτοματοποιημένων τεχνολογιών ανίχνευσης.

Η MindGeek αναφέρει ότι η έδρα της βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, με γραφεία στο Μόντρεαλ, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στη Λευκωσία της Κύπρου, στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή