Ήταν μια ιδιαίτερα αιματηρή μέρα για τις εταιρείες τεχνολογίας όταν ο Γκρεγκ Μπέκερ, τότε διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, εμφανίστηκε στο CNBC στα τέλη Αυγούστου. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε χάσει περίπου 2% σε μία μόνο συνεδρίαση.

Ωστόσο, ο Μπέκερ για μία ακόμα φορά εμφανίστηκε καθησυχαστικός: η διόρθωση της αγοράς θα ήταν τελικά υγιής για τον κλάδο, και ο ισολογισμός της τράπεζας ήταν ισχυρότερος από ποτέ καταγράφοντας ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ.

«Το κάνουμε αυτό, ξέρετε, για 30 και πλέον χρόνια. Έτσι, έχουμε περάσει από πολλούς κύκλους και νομίζω ότι αισθανόμαστε πολύ καλά με τη διαδικασία μας», είχε πει.

Οι καρχαρίες των hedge funds βούλιαξαν από τα ομόλογα

Εξάλλου, η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στον τεχνολογικό τομέα ήταν συνώνυμη με την ψυχραιμία και μια νηφάλια, συγκρατημένη αισιοδοξία.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπέκερ εμφανίστηκε σε ένα τελείως διαφορετικό βίντεο.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Μπέκερ φάνηκε να παρακαλά τους υπαλλήλους να αντέξουν λίγο περισσότερο, καθώς η κυρίαρχη τράπεζα των τεχνολογικών startups βυθιζόταν κάτω από τα κύματα. «Μπορείτε να κάνετε παρέα, να προσπαθήσετε να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον, να προσπαθήσετε να υποστηρίξετε τους πελάτες μας, να εργαστείτε μαζί, κάτι που μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από αυτό που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;» διερωτήθηκε. Και έκτοτε εκδιώχθηκε από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Καμία τράπεζα άλλη τράπεζα δεν ταυτίστηκε τόσο πολύ με την εκπληκτική άνοδο της σύγχρονης βιομηχανίας τεχνολογίας όπως η SVB.

Ο «καπετάνιος» της SVB που επιχείρησε να εγκαταλείψει πρώτος το… πλοίο

Ιδρύθηκε ως περιφερειακός δανειστής στην Καλιφόρνια το 1983, και μέχρι το 2019 υπερηφανευόταν ότι είχε χρηματοδοτήσει τις μισές από όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και βιοεπιστημών.

Αναμφισβήτητα, κανένας τραπεζίτης δεν προσωποποίησε εκείνη την εποχή όπως ο Μπέκερ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας καριέρας τριών δεκαετιών στην SVB, την βοήθησε να αναδειχθεί από μικρότερος δανειστής, σε πυλώνα της ίδιας της τεχνολογικής οικονομίας.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με τους Financial Times άνθρωποι που γνώριζαν τον Μπέκερ, αναρωτιούνται τι συνέβη στο παρασκήνιο πριν από την πτώση της τράπεζας. Απαντήσεις ζητά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει έρευνα.

Η αχίλλειος πτέρνα

Τελικά, ένα ίδρυμα που περηφανευόταν ότι ήταν ο πιο εξελιγμένος δανειστής στον κόσμο της τεχνολογίας κατέρρευσε από κάτι σχετικά συνηθισμένο: την ευπάθεια του χαρτοφυλακίου ομολόγων του στα αυξανόμενα επιτόκια.

Ποιος είναι ο Μπέκερ

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μπέκερ τον περιγράφουν ως έντιμο, στιβαρό και πολύ δυναμικό – περισσότερο ως εκτελεστή παρά ως οραματιστή.

Λάτρης της ποδηλασίας, έχει τη σωματική διάπλαση ενός αθλητή αντοχής και ήταν γνωστό ότι τα βγάζει πέρα ​​με λίγες ώρες ύπνου το βράδυ. Καθώς ανέβαινε στις τάξεις της SVB, καλλιέργησε την ενσυναίσθησή του.

«Είναι ένας πολύ γρήγορος στη λήψη αποφάσεων, κάτι που μπορεί να είναι μια δύναμη και μια αχίλλειος πτέρνα», είπε ένα πρώην στέλεχος της SVB, το οποίο αναρωτήθηκε αν υπήρχε μια αρκετά ισχυρή ομάδα γύρω από τον Μπέκερ για να τον αμφισβητήσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας.

Τα παιδικά χρόνια

Ο Μπέκερ μεγάλωσε στην αγροτική βορειοανατολική Ιντιάνα, όπου η οικογένειά του είχε ένα αγρόκτημα 300 στρεμμάτων. Εντάχθηκε στην Comerica, τότε δανειστή με έδρα το Ντιτρόιτ, αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με πτυχίο επιχειρήσεων. Λίγο μετά τη μετεγκατάστασή του στο υποκατάστημα στην Bay Area, αυτός και ένας άλλος νεαρός συνάδελφος ακολούθησαν το αφεντικό τους, τον Marc Verissimo, στην SVB.

Εκείνη την εποχή, η SVB, όπως και άλλοι εμπορικοί δανειστές των ΗΠΑ, πάλευε με προβληματικά δάνεια για ακίνητα. Τελικά αποφάσισε να απορρίψει τέτοια περιουσιακά στοιχεία και να επικεντρώσει τους πόρους της στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνολογίας.

Το πρώτο δάνειο

Σύμφωνα με τους FT ένα από τα πρώτα μεγάλα δάνεια που έκανε ο Μπέκερ ήταν 350.000 δολάρια σε μια νεοσύστατη εταιρεία δικτύωσης που η Cisco θα αγόραζε λίγους μήνες αργότερα για 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι το 1996, του ανατέθηκε να ανοίξει το γραφείο της SVB στο Boulder του Κολοράντο και στη συνέχεια επέστρεψε στη βόρεια Καλιφόρνια λίγα χρόνια αργότερα για να ηγηθεί του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της, όπου ευδοκίμησε.

Η ποδηλασία, αποδεικνύεται, ήταν καλύτερη από το γκολφ για να δικτυωθεί με το πλήθος των επιχειρηματικών κεφαλαίων της κοιλάδας. Ο Μπέκερ και η ομάδα του SVB συχνά κυριαρχούσαν σε έναν ετήσιο φιλανθρωπικό αγώνα 100 μιλίων από το Carmel στο Κάστρο του Χερστ — και επίσης συγκέντρωσαν τα περισσότερα χρήματα.

Επίσης, χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις της SVB με τους αμπελώνες της κομητείας Sonoma και Napa για οινοποιήσει και να δειπνήσει με βαρόνους της τεχνολογίας. Ένας βραχίονας δανεισμού  σε κρασιά υψηλής ποιότητας ήταν μια μονάδα που διατήρησε η τράπεζα, ακόμα και μετά την απόφασή της να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην τεχνολογία.

Η φούσκα dotcom

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπέκερ, η έκρηξη της φούσκας dotcom της δεκαετίας του 1990 ήταν ένα διαμορφωτικό γεγονός — για τον ίδιο και την τράπεζα. «Κοιτάζω πίσω και μερικές από τις καλύτερες σχέσεις μου στην κοινότητα των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου δημιουργήθηκαν εκείνη τη χρονική περίοδο, αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις γιατί έπρεπε», είχε δηλώσει.

Αυτό ήταν σύμφωνο με το μάντρα του προκατόχου και μέντορα του Μπέκερ, Ken Wilcox: βάζετε πάντα τον πελάτη πρώτα.

Το 2011, ο Μπέκερ έγινε διευθύνων σύμβουλος της SVB και της μητρικής της εταιρείας, SVB Financial Group, ενώ η Wilcox έφυγε για να δημιουργήσει μια παραλία στην Κίνα.

Ενίσχυσε τη στρατηγική της τράπεζας να εγγράφει χιλιάδες νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της τράπεζας ήταν η προθυμία της να επιδείξει επιείκεια, παρέχοντας σανίδα σωτηρίας για μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία μεταξύ των γύρων χρηματοδότησης, ακόμα κι αν η απόδοσή της ήταν προβληματική.

Στα χρόνια της πανδημίας

Τον Μάρτιο του 2020, όταν χτύπησε η πανδημία Covid-19, ο Μπέκερ συγκέντρωσε το προσωπικό και υποσχέθηκε ότι θα εγγυηθεί τα μπόνους του, ό,τι κι αν συνέβαινε.

Η ιδέα, σύμφωνα με έναν ευγνώμονα τραπεζίτη της SVB, ήταν ότι με τα δικά τους οικονομικά ασφαλή, το προσωπικό θα μπορούσε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στους πελάτες.

Ενώ πολλοί από τους νέους πελάτες της αναπόφευκτα απέτυχαν, η SVB μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε τραπεζικές εταιρείες όπως η Airbnb, το Twitter και η Uber, μεταξύ άλλων, από τα πρώτα τους χρόνια.

Χορός δισεκατομμυρίων

Το 2021, οι εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν ένα ρεκόρ 344,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι καταθέσεις της SVB έφτασαν τα 189 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, από 49 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018, με μεγάλο μέρος τους να προέρχεται από εταιρείες τεχνολογίας με μετρητά από επενδυτές.

Αυτό άρχισε να αντιστρέφεται πέρυσι καθώς τα επιτόκια ανέβηκαν. Η εποχή του εύκολου χρήματος είχε φτάσει στο τέλος της.

Η αντίστροφη μέτρηση

Μέχρι τον Ιανουάριο, τα προβλήματα αυξάνονταν στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της SVB και οι διαφωνούντες αμφισβητούσαν τις προοπτικές της τράπεζας.

«Από το καλοκαίρι μπορούσες να αισθανθείς στον αέρα ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά», θυμάται ένας τραπεζίτης της SVB, ο οποίος δεν θεωρούσε την οικονομική οξυδέρκεια ως ένα από τα μεγάλα δυνατά σημεία του Μπέκερ. Σε μια συνέντευξη στους Financial Times, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος ήταν αισιόδοξος.

«Η οικονομία της καινοτομίας πρέπει να έχει εταιρείες που αποτυγχάνουν διαφορετικά δεν καινοτομούν αρκετά. Έτσι θα υπάρξουν περισσότεροι τίτλοι το 2023 σχετικά με τα ποσοστά αποτυχίας και τις απολύσεις», είχε πει μόλις τον περασμένο Ιανουάριο και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό είναι μέρος του κύκλου που περνούν οι εταιρείες τεχνολογίας και βιοεπιστημών. Επομένως, κανένας από εμάς δεν πρέπει να εκπλαγεί».

Χωρίς, ωστόσο να μπορούσε να φανταστεί ότι κι εκείνος θα αποτελούσε τον πρωταγωνιστή της «έκπληξης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή