Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να βρίσκονται υπόλογες σχετικά με τα σημάδια των προβλημάτων που οδήγησαν στο κραχ και αν αυτά αγνοήθηκαν.

Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση παλεύει για να περιορίσει τις συνέπειες της αποτυχίας να κρατηθεί ζωντανή η SVB -την οποία ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. – FDIC) αφού οι πελάτες απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις- η προσοχή στρέφεται στις ρυθμιστικές αρχές που επιβλέπουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αναλυτές να ψέγουν τους ιθύνοντες πως άφησαν τη 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να γίνει τόσο ευάλωτη, χωρίς να επέμβουν την ώρα που έπρεπε.

Τα 3,6 δισ. από την πώληση μετοχών θα πρέπει να επιστρέψει ο CEO της Silicon Valley

Σημειώνεται πως μετά την κατάρρευση της SVB, ακολούθησε πολύ γρήγορα το κλείσιμο της  Signature Bank της Νέας Υόρκης.

«Πολύ νωρίς να αντιληφθούμε τη γκάφα»

Αναλυτές επισημαίνουν στους Financial Times ότι είναι πολύ νωρίς για να αντιληφθούμε το μέγεθος της γκάφας που έκαναν οι αρχές, ειδικά δεδομένου του τεράστιου σοκ ρευστότητας και του γεγονότος ότι η SVB παρέμεινε καλά κεφαλαιοποιημένη εν μέσω της αποτυχίας της. «Αυτή είναι μια μαύρη τρύπα για τις ρυθμιστικές αρχές. Συνέβη κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί», δήλωσε ο Ian Katz, αναλυτής οικονομικής πολιτικής στην Capital Alpha Partners.

Λίγο αφότου η Federal Reserve ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ενός νέου Προγράμματος Τραπεζικής Χρηματοδότησης, το οποίο θα προσφέρει δάνεια έως και ενός έτους σε θεματοφύλακες, με την υποστήριξη των ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν αυτά τα ιδρύματα, ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η ρυθμιστική αρχή της αγοράς θα «διερευνήσει και θα ασκήσει μέτρα επιβολής εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί χρεογράφων».

Η Fed ήταν ο κύριος επόπτης της SVB, ενώ η κρατική ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνια ήταν επίσης βασικός επόπτης δεδομένου του καθεστώτος της SVB.

Η κατάρρευση της τράπεζας έχει αναδείξει το «αιώνιο πρόβλημα» με το «διπλό τραπεζικό σύστημα» των ΗΠΑ, στο οποίο οι κρατικές τράπεζες υπόκεινται σε ομοσπονδιακή και κρατική εποπτεία, δήλωσε ο Saule Omarova, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Μερικά πράγματα μπορεί να έχουν χαθεί» σε αυτόν τον συντονισμό.

Ολοφάνερες οι αδυναμίες

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα από τα αδύναμα σημεία της SVB ήταν ολοφάνερα. Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τα περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν συνολικά σε 212 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022, σε σύγκριση με μόλις 115 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Αυτό θα έπρεπε να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ρυθμιστών. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 96% των καταθέσεων της SVB δεν καλύπτονταν από την FDIC, η οποίο εγγυάται καταθέσεις έως και 250.000 δολάρια.

Για την Kathryn Judge, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μια άλλη «κλασική κόκκινη σημαία» ήταν το γεγονός ότι η SVB εξαρτιόταν τόσο πολύ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Στεγαστικών Δανείων του Σαν Φρανσίσκο για χρηματοδότηση, με 15 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δανείων μέχρι το τέλος του 2022 σε σχέση με μηδενικά δάνεια το προηγούμενο έτος. «Βλέπουμε σταθερά ότι προτού οι τράπεζες βρεθούν σε μπελάδες, αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης που βασίζονται στην αγορά και να αυξήσουν την εξάρτησή τους από το Ομοσπονδιακό Σύστημα Τραπεζών Στεγαστικών Δανείων», δήλωσε η Judge. «Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο στενά παρακολουθούσε η Fed τις εξελίξεις στην SVB».

Η αύξηση των επιτοκίων

Οι οικονομικές απώλειες είχαν επίσης αρχίσει να συσσωρεύονται λόγω της έκθεσης της τράπεζας σε μακροπρόθεσμα ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Αυτό έκανε την SVB πολύ επιρρεπή στην άνοδο των επιτοκίων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα «καμπανάκια» της SVB θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί εκ των προτέρων, εάν οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν χαλαρώσει τους κανόνες για τους μικρότερες τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Η ακύρωση του γνωστού ως νόμου Dodd-Frank, ενός πλαισίου ρυθμίσεων και περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα στον τραπεζικό κλάδο, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, απάλλαξε ορισμένες τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία έως και 250 δισ. δολάρια από τα πιο σκληρά εποπτικά μέτρα της Fed, συμπεριλαμβανομένων των stress tests καθώς και των απαιτήσεων για ρευστότητα.

Η απόσυρση του νόμου «σίγουρα μείωσε το απόθεμα των κεφαλαίων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες για να απορροφήσουν τις ζημίες», είπε ο καθηγητής Michael Ohlrogge. «Αν δεν γινόταν αυτό, τότε η Silicon Valley Bank θα είχε μεγαλύτερο buffer».

Η Fed το 2019 ακολούθησε και ενέκρινε ελαφρύτερους κανονισμούς για όλες τις μικρότερες τράπεζες. Ένας πρώην δικηγόρος στην ομάδα τραπεζικής ρύθμισης και πολιτικής της Fed είπε ότι η απόφαση βασίστηκε στην άποψη ότι οι μεγάλες περιφερειακές τράπεζες δεν είναι «συστημικές» και «δεν χρειάζονται στενό ρυθμιστικό και εποπτικό έλεγχο». «Η περασμένη εβδομάδα απέδειξε οριστικά ότι αυτό ήταν λάθος».

Στοιχήματα για την πολιτική της Fed

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι συνέπειες από την αποτυχία της Silicon Valley Bank θα αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να απομακρυνθεί από περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με τις αγορές να πιθανολογούν ότι η Fed θα σταματήσει εντελώς τη νομισματική σύσφιξή της αργότερα αυτό το μήνα.

Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν τώρα πιθανότητες περίπου 85% ότι η Fed θα επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 4,75 και 5% αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, με πιθανότητα 15% ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει πλέον αύξηση στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου «υπό το φως της πρόσφατης πίεσης στο τραπεζικό σύστημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή