
Τα πρόσφατα επεισόδια με τη Silicon Valley Bank (SVB) και την Credit Suisse ανέσυραν μνήμες του 2008. Τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στις τράπεζες οδήγησαν σε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος και στην αναζήτηση ασφαλέστερων τοποθετήσεων. Οι εποπτικές αρχές αντέδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά στην περίπτωση, τόσο της SVB όσο και της Credit Suisse, υιοθετώντας μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον περιορισμό της διαταραχής.
Τα δομικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών και των ελληνικών τραπεζών δεν εμπνέουν ανησυχία για περαιτέρω μετάδοση της κρίσης. Οι τράπεζες στην ευρωζώνη διαθέτουν επαρκή και υψηλής ποιότητας ρευστότητα. Επιπλέον, έχουν, κατά μέσο όρο, διαφοροποιημένες πηγές εσόδων, υψηλό ποσοστό καταθέσεων εντός των ορίων εγγύησης και περιορισμένη έκθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους στους κινδύνους που συνδέονται με την αύξηση των επιτοκίων, καθώς εφαρμόζουν πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).
Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές διαθέτουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων τόσο σε μεμονωμένες τράπεζες, όσο και ευρύτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ενιαία και συντονισμένη προσέγγιση των εποπτικών θεμάτων μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σήμερα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι το 2008, χωρίς αυτό να σημαίνει εφησυχασμό. Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την πρόληψη δυνητικών κινδύνων, που απορρέουν από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα πρόσφατα επεισόδια συνοψίζονται στα εξής:
Πρώτον, κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να πυροδοτήσουν συστημικούς κινδύνους μέσω μιας γενικευμένης μείωσης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αρμόδιες αρχές χρειάζεται να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά.
Δεύτερον, στο τρέχον δυσμενές οικονομικό περιβάλλον οι φορείς εποπτείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό αδυναμιών στα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τη διαχείριση κινδύνων και τη ρευστότητά τους.
Τρίτον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, ώστε να είναι εφικτή η εξυγίανση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος χωρίς να δημιουργούνται ευρύτεροι κλυδωνισμοί.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι εποπτικές αρχές οφείλουν να αξιοποιούν την εμπειρία τους από τις πρόσφατες διαταραχές, ενεργοποιώντας κάθε πρόσφορο εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους, με σκοπό τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση εφημερίδα Τα Νέα
Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος


Latest News

Αργία 25ης Μαρτίου: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Τι αλλάζει στις απαλλαγές του φετινού ΕΝΦΙΑ (Γ' μέρος)
Στα σημερινό μας σημείωμα θα δούμε για ποιες άλλες περιοχές επεκτείνεται η απαλλαγή για το 2023 και ποια νέα απαλλαγή νομοθετήθηκε

Αίτια πτώχευσης τραπεζών: Εμπειρική προσέγγιση
Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει την πρόβλεψη της πτώχευσης τραπεζών κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η έρευνα όμως για καλύτερα αναλυτικά εργαλεία συνεχίζει να εξελίσσεται

«Κάθε ναυτιλιακή είναι μια πολυεθνική με έδρα την Ελλάδα»
«Οικονομία και ναυτιλία είναι διαχρονικά άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες»

Τα επικίνδυνα ομόλογα της Credit Suisse bank
Οι κίνδυνοι, οι ρυθμιστικές αρχές και οι ζημιές

Ο απόηχος των κρίσεων στην αγορά εργασίας
Τα τρία τελευταία χρόνια χάθηκαν 52 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως ενώ διαγνώστηκαν σημαντικές διαταραχές στην αγορά εργασίας

Ο επιβραδυντικός ρόλος και οι επιπτώσεις των συντεχνιών στην οικονομική ανάπτυξη
Πώς θα ανακοπεί η συσσωρευμένη ζημία που οι συντεχνίες δημιουργούν στην κοινωνία και την οικονομία

Οι δημόσιοι οργανισμοί χρειάζονται αυτοαξιολόγηση και ανεξάρτητους ελέγχους
Το δυστύχημα στα Τέμπη έδειξε ότι ο οργανισμός του ΟΣΕ είτε δεν έκανε ποτέ αυτοαξιολόγηση είτε ανεξάρτητο έλεγχο

Προστασία καταθέσεων σε ΕΕ και ΗΠΑ
Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις μας

Από τον αντιαμερικανισμό στη συνειδητή συμμαχία
Τον αντιαμερικανισμό εξαέρωσε σταδιακά ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθηγητής σε κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο και αμερικανός πολίτης