Και μετά την καταιγίδα, ηρεμία. Που όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα διαρκέσει για πολύ. Γιατί μπορεί τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν άρον άρον στην First Republic Bank να κατέστειλαν τους φόβους για επικείμενη κατάρρευσή της, ωστόσο πρόκειται για την τέταρτη αμερικανική τράπεζα και την πέμπτη σε παγκόσμιο επίπεδο που μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκαν να κλυδωνίζονται βίαια. Είχαν προηγηθεί οι Silvergate, Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ και ο κολοσσός που ακούει στο όνομα Credit Suisse, στην Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των SVB και Credit Suisse

Ωστόσο η πτώση των μετοχών της First Republic Bank (FRB) στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, την Πέμπτη, δείχνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η μεσολάβηση

Για τη διάσωση της FRB μεσολάβησαν κορυφαίοι αξιωματούχοι και τραπεζικά στελέχη, μεταξύ των οποίων η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον, οι οποίοι, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή με γνώση της κατάστασης, είχαν συζητήσει το πακέτο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ονόματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Bank of America Corp , Wells Fargo & Co, Goldman Sachs και Morgan Stanley, συμμετείχαν στη διάσωση, σύμφωνα με δήλωση των τραπεζών.

Με τη συμφωνία στήριξης του τέταρτου κατά σειρά προβληματικού τραπεζικού ιδρύματος των ΗΠΑ, που ήρθε λίγες ώρες μετά το έκτακτο δάνειο-«μαμούθ» άνω των 50 δισ. δολαρίων της ελβετικής κεντρικής τράπεζας προς της Credit Suisse, η ηρεμία αποκαταστάθηκε προς ώρας στις αγορές παγκοσμίως, μετά από μία εβδομάδα που ξύπνησε μνήμες 2008.

Ένας αργός θάνατος

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, οι αρχές εμφανίζονται πρόθυμες να αντιμετωπίσουν γρήγορα τους συστημικούς κινδύνους, ωστόσο ανησυχούν ότι το ενδεχόμενο μιας τραπεζικής κρίσης απέχει πολύ από το να ξεπεραστεί.

«Θα διατηρήσουν τη χρηματοδότηση της FRB για να την κρατήσουν ζωντανή για λόγους ιδιοτέλειας, για να σταματήσει το bank run. Στη συνέχεια θα την αποσύρουν σταδιακά και η τράπεζα θα καταλήξει σε έναν αργό θάνατο», δήλωσε ο Mathan Somasundaram, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Deep Data Analytics στο Σίδνεϊ.

«Η Γέλεν ήταν ξεκάθαρη, ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις προστατεύονται αλλά η τράπεζα μπορεί να μην είναι εκεί (να καταρρεύσει)», είπε.

Παράλληλα, τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν την Πέμπτη σχετικά με τη χαμηλή ρευστότητα της FRB, ακόμα και μετά την «ένεση» των 30 δισ., και την έκτακτη χρηματοδότηση – ρεκόρ που ζήτησαν οι τράπεζες των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, διατηρούν άσβεστες τις ανησυχίες για μετάδοση και επέκταση της κρίσης.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ισολογισμοί είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν το 2008, οι τράπεζες ρυθμίζονται καλύτερα», δήλωσε η Karen Jorritsma, επικεφαλής των αυστραλιανών μετοχών της RBC Capital Markets. «Αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πραγματικός και αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη».

«Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα»

Προς το παρόν, οι αρχές είναι βέβαιες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και έχουν προσπαθήσει να τονίσουν ότι η τρέχουσα αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, καθώς οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια πιο εύκολα διαθέσιμα.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι, αν μη τι άλλο, η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων θα πρέπει να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους τους.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις αποφάσεις της Fed την επόμενη εβδομάδα, και στο κατά πόσον θα επιμείνει στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στο πλαίσιο των προσπαθειών για τιθάσευση του πληθωρισμού.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι βέβαιες ότι οι τοπικές τους τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και σε θέση να αντέξουν μεγάλα σοκ.

Το υπουργείο Οικονομικών, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσαν ότι θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τρικυμία

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ζημιών που σχετίζονται με τα ομόλογα, οι οποίες συσσωρεύτηκαν από το ράλι των επιτοκίων που ξεκίνησε το 2022.

Η Credit Suisse έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα παγκοσμίως που έλαβε έκτακτη βοήθεια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης σάρωσαν τον τραπεζικό τομέα και δημιούργησαν αμφιβολίες για το αν οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Η ταχεία αύξηση των επιτοκίων έχει καταστήσει δυσκολότερη την αποπληρωμή ή την εξυπηρέτηση δανείων για ορισμένες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες ζημιών για τους δανειστές που ήδη ανησυχούν για ύφεση.

Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν 19% υψηλότερα την Πέμπτη, ανακτώντας μέρος της πτώσης τους κατά 25% την Τετάρτη. Από τις 8 Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χάσει περίπου 165 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή