Μπορεί τα ξημερώματα της Τετάρτης, 15 Μαρτίου, ο κόσμος των αγορών να παρακολουθούσε τα ρήγματα που προκάλεσε το «μπαλάκι των ευθυνών» στην Credit Suisse, αλλά το απόγευμα της Πέμπτης όλα έδειχναν τόσο ήρεμα, που οι «κορδέλες» των εντολών στις δύο όχθες του Ατλαντικού έδειχναν μόνο εντολές αγοράς. Κανείς όμως δεν ξεχνά το διήμερο των «μεγάλων μαχαιριών» με τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να κλείνουν μεν με σημαντικά κέρδη σήμερα, αλλά να έχουν νωρίτερα καταγράψει τεράστιες διακυμάνσεις, χτυπώντας calls ακόμη και σε μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Μετά από το χθεσινό βέρτιγκο, οι αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν σήμερα να ανατρέψουν τις αρχικές απώλειες και να κλείσουν μάλιστα με σημαντικά κέρδη. Το ίδιο συνέβη και στην Ευρώπη, παρά το γεγονός διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει μικρότερη αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη σαφήνεια στο μέτωπο των κλυδωνισμών που προκαλεί η Credit Suisse.

Γιατί δεν συμφωνούν με τον «γάμο» UBS και Credit Suisse

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,17% στις 32.247 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,76% στις 3.960 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,48% στις 11.717 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 7.410 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,57% στις 14.967 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,03% στις 7.025 μονάδες.

Μια βόλτα με… τρενάκι του τρόμου ήταν η σημερινή συνεδρίαση και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πάλεψε με τη διεθνή αβεβαιότητα και την «ετοιμότητα» των πωλητών, και με τη βοήθεια της Coca Cola κράτησε για ακόμη μία φορά κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 1.031,91 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 131 εκατ. ευρώ.

Μπορεί βέβαια ο τραπεζικός κόσμος διεθνώς να κλυδωνίστηκε από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε πιστή στο στόχο μείωσης του πληθωρισμού. Εν μέσω των κλυδωνισμών αυτών, ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης παραμένει ισχυρό, και έχει όλα τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το δημοσίευμα της WSJ

Το κλίμα στη Wall Street, άλλαξε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Morgan Stanley, βρίσκονταν σε συζητήσεις για πιθανή εισροή κεφαλαίων στην προβληματική First Republic Bank. Μια πλήρης εξαγορά ήταν πιθανή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Journal, αν και αυτή η οδός θεωρείται απίθανη.

«Βλέπουμε αρκετές ομοιότητες με το 2008, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κυνήγι στην αγορά για το ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος», δήλωσε ο Greg Fleming, διευθύνων σύμβουλος της Rockefeller Capital Management και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Wealth Management. «Και ο βασικός καταλύτης είναι οι ανασφάλιστες καταθέσεις».

REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Αχτίδα λύσης στην Credit Suisse

Το ενδιαφέρον βέβαια μονοπώλησε σήμερα η Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την ελβετική κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο ενός καλυμμένου δανείου και μιας βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας. Η απόφαση αυτή οδήγησε τη μετοχή στο +30% ενδοσυνεδριακά, αλλά έκλεισε στο +19%, καθώς προς ώρας απομακρύνει το σενάριο ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος να καταρρεύσει.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της SNB έχει σκοπό την ενίσχυση της Credit Suisse, που θεωρείται συστημικά σημαντική τράπεζα, που δεν πρέπει να τίποτα να πτωχεύσει. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσο μεγάλης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα, από την τραπεζική κρίση του 2008.

Ισχυρή η αμερικανική οικονομία

Πάντως, τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή. Οι οικοδομικές άδειες και οι εκκινήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Φεβρουάριο, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Ειδικότερα, οι άδειες εκτοξεύτηκαν στα 1,524 εκατομμύρια, μια αύξηση 13,8% από τον Ιανουάριο και πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 1,34 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, οι συνολικές εκκινήσεις εκτινάχθηκαν στα 1,45 εκατομμύρια, μια μηνιαία αύξηση 9,8% και πάνω από την εκτίμηση για 1,31 εκατομμύρια.

Οι αιτήσεις ανεργίας παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά ανήλθαν σε 192.000, μειωμένες κατά 20.000 και κάτω από την προσδοκία των 205.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μειώθηκαν κατά 29.000.

Επίσης, η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας (Fed Phil) για τη μεταποίηση αυξήθηκε, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται στο -23,2, που αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση έναντι συρρίκνωσης. Η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τους επιχειρηματικούς ηγέτες σημείωσε άνοδο, αλλά παρέμεινε επίσης αρνητική στο -10,1. Στην εν λόγω έρευνα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο -38,8, “υποδηλώνοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει πολύ αρνητικό”, δήλωσε η Fed της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές