Ξεχειλίζει η οργή του κόσμου στην Γαλλία κατά του Εμανουέλ Μακρόν, που αρνείται να αποσύρει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Γαλλία: Πογκρόμ συλλήψεων στις διαδηλώσεις κατά νέου ορίου συνταξιοδότησης [Video]

Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, το κέντρο του Παρισιού στις φλόγες. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, εξαγριωμένοι από την επιμονή του Εμανουέλ Μακρόν στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο και την παράκαμψη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (Βουλή) για την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 64 έτη.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Παρίσι, για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά σε όλη τη χώρα.

«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ορισμένες ομάδες διαδηλωτών, που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Οι δημοτικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην κεντρική Πλας ντε λα Κονκόρντ και στα γειτονικά Ηλύσια Πεδία το Σάββατο, έπειτα από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν σε 61 συλλήψεις.

Νωρίτερα, το Σάββατο, στη γαλλική πρωτεύουσα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Διαρκής Επανάσταση» μπήκαν στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles, προέτρεψαν τον κόσμο να κατέβει σε γενική απεργία και φώναζαν «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Οι διαδηλωτές καίνε ομοιώματα του Μακρόν, τον κατηγορούν για αυταρχισμό, τον παρομοιάζουν ακόμα και με τον Χίτλερ.

Διαδηλώσεις όμως έγιναν και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως στην Λιόν, το Μπορντώ, την Τουλόν, το Στρασβούργο και αλλού.

Έρχεται δύσκολη εβδομάδα για τον Μακρόν

Δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του RTL, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, καθώς 8 στους 10 Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ το 65% θέλει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη για τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις προτάσεις μομφής που κατέθεσαν εναντίον της κυβέρνησής του η ομάδα των Ανεξάρτητων με τη στήριξη της Αριστεράς, καθώς και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. Η συζήτηση θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα.

Η στάση της παραδοσιακής Δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων, θα κρίνει πολλά, αφού θα πρέπει να υπερψηφίσουν 30 από τους 61 βουλευτές τους, για να συγκεντρωθούν οι 287 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να περάσει η πρόταση μομφής.

Σε κάθε περίπτωση, δεν διακυβεύεται η «καρέκλα» του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά εκείνη της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης