Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κουβέιτ ακύρωσε την Κυριακή τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, και αποφάνθηκε πως πρέπει να αποκατασταθεί η προηγούμενη βουλή, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή αναζωπύρωσης των εντάσεων ανάμεσα στο εκλεγμένο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Πέρυσι ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ είχε διαλύσει το κοινοβούλιο για να βάλει τέλος στις πολιτικές διενέξεις και είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις οποίες μέλη της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν κέρδη.

Τουρκία: Γιατί Έλληνας αντιστράτηγος θέλει νικητή των εκλογών τον Ερντογάν

Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η αντιπολίτευση απέσπασε 28 από τις 50 έδρες και ως εκ τούτου κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πρόκειται για νίκη των προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, πολλές από τις οποίες δεν συμμετείχαν στις εκλογές την περασμένη δεκαετία κατηγορώντας την εκτελεστική εξουσία για ανάμειξη στο κοινοβούλιο. «Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κουβέιτ εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία ακυρώνονται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2022 εξαιτίας ανακολουθιών του διατάγματος με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη βουλή», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε υπέρ της επαναφοράς του βουλευτικού σώματος που εξελέγη το 2020 αλλά διαλύθηκε έπειτα από διαταγή του πρίγκιπα διαδόχου, μετέδωσε το KUNA. Ο δικηγόρος Ναουάφ Αλ-Γιασίν δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ακολουθεί πολλές ενστάσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος. Το Κουβέιτ είναι το μόνο αραβικό κράτος του Κόλπου με πλήρως εκλεγμένο κοινοβούλιο. Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, υιοθέτησε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα το 1962.

Αλλά οι επανειλημμένες πολιτικές κρίσεις έχουν οδηγήσει σε παράλυση τον δημόσιο τομέα και σε συχνές διενέξεις με την κυβέρνηση. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Κουβέιτ παραιτήθηκε μόλις τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία της λόγω διαφωνιών με τους βουλευτές, η έκτη κυβέρνηση μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα