Η ανεύρεση και η απόδοση ευθυνών για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις Έξι».

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι από τις 27 χώρες στην ΕΕ, οι 22 έχουν κατώτατο μισθό και είμαστε πλέον στη 10η θέση. «Δεν φοβόμαστε μείωση θέσεων εργασίας λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ψίχουλα σε συσκευασία δώρου δεν έχω δει ποτέ, είναι η απάντησή μου στην αντιπολίτευση» πρόσθεσε κληθείς να σχολιάσει το πώς υποδέχθηκε η αντιπολίτευση την αύξηση.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι μέσα στον Απρίλιο θα δοθούν και οι παράλληλες συντάξεις. «Κληρονομήσαμε ένα βουνό στον ΕΦΚΑ. Πιστεύω πως δώσαμε λύσεις» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Ο νέος κατώτατος μισθός

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε σε διευκρινίσεις για τον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1η Απριλίου. Ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται στα 780 ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας»  και πρόσθεσε ότι «η αύξηση λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση των επιχειρήσεων».

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση για τον κατώτατο μισθό

Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου

Ο κατώτατος μισθός

Όπως είπε τώρα ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Διευκρίνισε, ότι «με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

«Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την κυβερνητική απόφαση είναι οι εξής:

– Η  ανεργία έπεσε στο 10,8% τον Ιανουάριο του 2023.

– Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί.

– Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχισθεί και το 2023( 2%).

– Ο πληθωρισμός αν και θα αποκλιμακωθεί, θα παραμείνει υψηλός (5%).

Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι «σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax