Υποχώρησε το σιτάρι μετά την ανανέωση της συμφωνίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια σιτηρά από βασικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο υποχώρησαν έως και 2,1% στα 6,955 δολάρια το μπουσέλ, τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερο από μια εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ρωσία: «Σκόρπισε είκοσι τόνους ουκρανικό σιτάρι» σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη

Τα δύο κορυφαία εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι το σιτάρι και το καλαμπόκι, το οποίο επίσης υποχώρησε.

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επέτρεψε τη ροή των εξαγωγών από τότε που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον Ιούλιο, συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στα ύψη το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπό τους φόβους για σοβαρές διακοπές του εφοδιασμού.

Ασυμφωνία για τη διάρκεια

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το σύμφωνο είχε παραταθεί για άλλες 120 ημέρες, αλλά η Ρωσία και ένας ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσαν ότι η παράταση ήταν μόνο για 60 ημέρες. Η ασυμφωνία στη διάρκεια της παράτασης πιθανότατα θα προσθέσει ένα ασφάλιστρο κινδύνου σε σύγκριση με το εάν και οι δύο πλευρές συμφωνούσαν από την αρχή, δήλωσε ο Dennis Voznesenski, αναλυτής γεωργίας στο Rabobank Group με έδρα το Σίδνεϊ.

«Αν διαρκέσει μόνο για 60 ημέρες, θα λήξει λίγο πριν από τη συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών στην Ουκρανία», είπε. «Σε εκείνο το σημείο η Ρωσία πιθανότατα θα είχε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα, επειδή ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο το ουκρανικό σιτηρό από εποχική προοπτική. Αν ήταν 120 ημέρες, καλύπτει τουλάχιστον την αρχική περίοδο συγκομιδής».

Υποχωρεί και η σόγια

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τον τραπεζικό τομέα για τυχόν επιπτώσεις στα εμπορεύματα μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας. Οι πρώτες αναγνώσεις της συμφωνίας της UBS Group AG να αγοράσει την Credit Suisse υποδηλώνουν ότι το κλίμα στρέφεται προς το καλύτερο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας υποχώρησαν για δεύτερη συνεδρίαση, ακόμη και όταν το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Άιρες μείωσε την πρόβλεψή του για την καλλιέργεια της Αργεντινής στο μικρότερο που έχει καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα. Το έθνος υπομένει το ένατο κύμα καύσωνα της καλλιεργητικής περιόδου, σε σύγκριση με ένα τυπικό τρεις ή τέσσερις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές