Με μικτά πρόσημα κινείται σήμερα η Wall Street, στην οποία επικρατεί συγκράτηση αφού η ελβετική κυβέρνηση μεθόδευσε την εξαναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να καταπνίξουν την κρίση που απειλεί τον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,72% στις 32.092 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,26% στις 3.926 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,39% στις 11.584 μονάδες.

Credit Suisse – UBS: Η επόμενη ημέρα της εξαγοράς και οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι περιφερειακές τράπεζες σημειώνουν άνοδο σήμερα, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς ο κλάδος  αναγκάστηκε να ενισχύσει τη βάση καταθέσεών του μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η Wall Street αναμένει ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ενέργειες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στήριξαν τις ανασφάλιστες καταθέσεις της SVB και προσέφεραν νέα χρηματοδότηση για τις προβληματικές τράπεζες πριν από μία εβδομάδα.

Το SPDR Regional Banking ETF (KRE) κερδίζει 2,7%, μετά από πτώση 14% την περασμένη εβδομάδα. Οι U.S. Bancorp, Zions Bancorporation και Truist οδηγούν την άνοδο, ωστόσο, οι μετοχές της First Republic υποχωρούν κατά 17%, προσθέτοντας σε απώλειες άνω του 71% την περασμένη εβδομάδα.

Αυξάνεται το διακύβευμα 

Η αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνει το διακύβευμα σχετικά με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Υπάρχει περίπου 57% πιθανότητα αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας από τη Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group που χρησιμοποιούν ως οδηγό τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Fed Funds. Το υπόλοιπο 38% βρίσκεται στο στρατόπεδο της μη αύξησης, αναμένοντας ότι ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, μπροστά στην αναδυόμενη μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, είναι «πολύ πιθανό» οποιοδήποτε ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς να ξεθωριάσει σύντομα. «Αυτή τη στιγμή ένα διαρκές ράλι φαίνεται δύσκολο να καρποφορήσει», έγραψαν. «Μακροπρόθεσμα, για να επιτευχθεί ένα ράλι, θα πρέπει ο πληθωρισμός να είναι ουσιαστικά χαμηλότερος (π.χ. 3,5% ή λιγότερο), τα κέρδη να αυξηθούν και θα πρέπει να τελειώσει η τραπεζική κρίση», ανέφεραν.

«Η ύφεση φαίνεται να είναι μια βεβαιότητα δεδομένης της τραπεζικής κρίσης και της προσδοκίας ότι θα εμφανιστούν πρόσθετοι “άγνωστοι καταλύτες”. Συνδυαστικά, αυτό μοιάζει με άλλο ένα ράλι της bear market και όχι με την αρχή μιας νέας bull market», ανέφεραν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street