Πάνω από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με τους επενδυτές να επιλέγουν τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσεις που εκτείνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 6,5% την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλύτερη άνοδό του από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την Credit Suisse Group AG και καθώς πολλοί περιφερειακοί αμερικανικοί δανειστές κατέρρευσαν.

UBS-Credit Suisse: To 48ωρο που αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη – Κερδισμένοι και χαμένοι

Εγκατέλειψε ορισμένα από αυτά τα κέρδη νωρίς τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση ότι η UBS Group AG συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα σε μια έκτακτη συμφωνία, με μεσολάβηση της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε εκ νέου την ανοδική του πορεία.

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές παρά το deal διάσωσης της Credit Suisse

Οι επόμενες ημέρες

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή είναι πώς θα απαντήσει ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας στη διάσωση της Credit Suisse καθώς και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Τετάρτη, όπου οι αγορές είναι μοιρασμένες για το τι θα αποφασιστεί τελικά.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,8% στα 2.004,18 δολάρια η ουγγιά. Η τελευταία φορά που ο χρυσός διαπραγματεύτηκε πάνω από το όριο των 2.000 δολ. ήταν στις 10 Μαρτίου 2022. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot παρέμεινε σταθερός μετά την πτώση 0,6% την περασμένη εβδομάδα. Ένα ισχυρότερο δολάριο είναι αρνητικό για εμπορεύματα όπως ο χρυσός που τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα.

Το αν ο χρυσός μπορεί να διατηρήσει αυτά τα κέρδη θα εξαρτηθεί πραγματικά από το δολάριο, δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar. «Θεωρούμε το δολάριο ΗΠΑ ισχυρότερο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο από τον χρυσό. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα γεγονότα κινδύνου είναι αρκετά μεγάλα, θα δούμε συνήθως τις αγορές να μετατοπίζονται από το νχρυσό στο αμερικανικό δολάριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές