Να ξεφορτωθούν μετοχές και ομόλογα της Credit Suisse σπεύδουν σήμερα οι επενδυτές, μετά το deal της Κυριακής για την εξαγορά της τράπεζας από την ανταγωνίστριά της UBS.

«Πέθανε ένα ζόμπι, γεννήθηκε ένα τέρας»: Οργή στα ελβετικά ΜΜΕ για το deal Credit Suisse-UBS

Οι μετοχές της Credit Suisse διολίσθησαν κατά σχεδόν 62% στις συναλλαγές πριν το άνοιγμα της αγοράς στην Ελβετία, σε περίπου 0,61 ελβετικά φράγκα (0,6578 δολάρια), ενώ η αξία των ομολόγων AT1 – ένας τύπος υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος τύπος χρέους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες – κατέρρευσαν έως και στο 1 σεντ του δολαρίου, αφού η τράπεζα δήλωσε ότι χρέος αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων θα μηδενιστεί.

Το χρέος διαγράφεται κατόπιν εντολής της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής στο πλαίσιο της συγχώνευσης διάσωσης με την UBS, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, γεγονός που εξόργισε τους ομολογιούχους.

Ένα ομόλογο AT1 ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με κουπόνι 4,5% προσφέρθηκε έναντι μόλις 1 σεντ του δολαρίου, όπως έδειξε η τιμολόγηση της Tradeweb.

Εν αναμονή εξελίξεων

«Οι επόμενες ώρες διαπραγμάτευσης θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το αν η κρίση έχει περιοριστεί», δήλωσε ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος αναλυτής της Swissquote Bank.

«Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την τράπεζα ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS (που είναι) μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με – επιπλέον – άφθονη ρευστότητα και εγγυήσεις από την SNB (την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που ενορχηστρώθηκε από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές την Κυριακή, η UBS θα καταβάλει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,23 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Credit Suisse και θα αναλάβει ζημίες έως και 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο κλείσιμο της Παρασκευής, η Credit Suisse είχε συνολική χρηματιστηριακή αξία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόλις πριν από έξι μήνες, η αξία της ήταν 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της UBS εν τω μεταξύ, υποχώρησαν σχεδόν 5% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση σε περίπου 15,81 φράγκα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή