Τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε άλλη τράπεζα θα έχουν οι πελάτες της Credit Suisse μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την UBS, σε περίπτωση που θεωρούν ότι θίγονται από τη συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας.

UBS-Credit Suisse: Ο «γάμος» της χρονιάς – η επόμενη ημέρα

Αυτό προκύπτει από εσωτερικό σημείωμα που είδε το Reuters, το οποίο έδινε στο προσωπικό της Credit Suisse βασικές κατευθύνσεις για τις συζητήσεις με τους πελάτες, στον απόηχο της ιστορικής εξαγοράς της προβληματικής τράπεζας.

«Προς το παρόν, τα περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να είναι νομικά διαχωρισμένα. Μόλις αυτό αλλάξει, εσείς (οι πελάτες) μπορεί φυσικά να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μεταφέρετε κάποια από τα περιουσιακά σας στοιχεία σε άλλη τράπεζα, εάν η συγκέντρωση σας προκαλεί ανησυχία», ανέφερε το υπόμνημα.

Αυτή η απάντηση προτάθηκε στους υπαλλήλους της Credit Suisse σε περίπτωση που ερωτηθούν από πελάτες τι θα έπρεπε να κάνουν αν ήταν επίσης πελάτης της UBS και ήθελαν να αποφύγουν την υπερβολική συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων, η οποία μπορεί να αποτελεί ανησυχία για τους πλούσιους πελάτες.

Παγκόσμιος ηγέτης

Μέσω της εξαγοράς του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της, η UBS θα καταστεί ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση χρημάτων για τους πλούσιους, προκαλώντας κάποιες ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει για τους πελάτες η εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, η Credit Suisse είπε επίσης στο προσωπικό να ενημερώσει τους πελάτες της ότι τα σχέδια για την επενδυτική τραπεζική της δραστηριότητα θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, καθώς οι λεπτομέρειες της εξαγοράς της από την UBS ακόμη βρίσκονται υπό επεξεργασία.

«Δεν αναμένουμε να υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στις υπηρεσίες προς τους πελάτες. Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης και μιας απρόσκοπτης εμπειρίας για τους αξιόλογους πελάτες και τις πελάτισσές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Credit Suisse.

Η Credit Suisse συνεχίζει επίσης το ετήσιο επενδυτικό συνέδριό της στην Ασία στο Χονγκ Κονγκ, που ξεκινά την Τρίτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση, ωστόσο, θα είναι πλέον κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης.

Σε ξεχωριστό σημείωμα την Κυριακή, η τράπεζα ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι οι καθημερινές της δραστηριότητες δεν επηρεάζονται μετά τη συμφωνία της για την εξαγορά της UBS.

«Τα υποκαταστήματά μας και τα παγκόσμια γραφεία μας θα παραμείνουν ανοιχτά και όλοι οι συνάδελφοι αναμένεται και θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέρχονται στη δουλειά τους», ανέφερε η Credit Suisse στο υπόμνημα που εστάλη παγκοσμίως και είδε το Reuters.

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή, επικαλούμενο πηγές, ότι ορισμένες μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Societe Generale και Deutsche Bank, περιόριζαν τις νέες συναλλαγές που αφορούσαν την Credit Suisse ή τους τίτλους της.

Ανησυχία

Όσον αφορά τους αντισυμβαλλομένους που έχουν σταματήσει τις συναλλαγές με την Credit Suisse, η τράπεζα ανέφερε στο υπόμνημα με τα σημεία συζήτησης για τους πελάτες ότι πιστεύει ότι η συναλλαγή «θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές ευρύτερα».

Οι παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της Credit Suisse και τις επιπτώσεις στους εργαζομένους, τους επενδυτές και τους πελάτες.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα κλείσει τις επενδυτικές δραστηριότητες της Credit Suisse, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η UBS δήλωσε ότι αναμένει ετήσια εξοικονόμηση κόστους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή