Το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου θα αγγίξει «περίπου τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια (97 δισ. ευρώ)», εκτίμησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μέσω βίντεο σε διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες για τη συγκέντρωση πόρων μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «όποια και αν είναι η οικονομική της κατάσταση, είναι αδύνατο για μια χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της μια καταστροφή αυτού του μεγέθους».

Μετά τους σεισμούς, η οικονομική κατάρρευση

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανοίγοντας τη διάσκεψη ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παράσχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση στην Τουρκία και 108 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 56.000 ανθρώπους σε αυτές τις δύο χώρες.

Στη Συρία, οι ζημιές υπολογίζονται στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ΟΗΕ και το κόστος των επειγουσών επισκευών σε 14,8 δισεκατομμύρια.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

Το UNDP είχε εκφράσει τη λύπη του πριν από ένα δεκαπενθήμερο για την μικρή ανταπόκριση στην έκτακτη έκκληση του ΟΗΕ στα μέσα Φεβρουαρίου να συγκεντρωθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία και σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια για τη Συρία. Για την Τουρκία η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής φτάνει μόνο στο 16% του ποσού για το οποίο απηύθυνε έκκληση ο ΟΗΕ να συγκεντρωθεί.

Νέα οικονομικά βάρη

Γεγονός είναι ότι και πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου η Τουρκία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η συνεχής διολίσθηση του εθνικού νομίσματος και η μεγάλη ανεργία. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρώτα μέτρα ελάφρυνσης για τους πληγέντες και νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, αλλά στο Καχραμάνμαρας ο Μουσταφά Μπουλουντού προειδοποιεί ότι «σε έναν-δυο μήνες οι επιχειρήσεις θα κλείσουν, αν δεν μεριμνήσουν οι αρμόδιοι».

Αναφέρει μάλιστα το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ένα από τα μέλη του επιμελητηρίου μας έχει 36 σούπερ-μάρκετ. Από αυτά τα 13 ισοπεδώθηκαν και τα υπόλοιπα λεηλατήθηκαν. Επιπλέον, τρεις μέρες μετά τον σεισμό οι τράπεζες άρχισαν τα τηλεφωνήματα και ρωτάνε, αν θα πληρώσει τα χρέη του ή θέλει να κάνει μία συνολική αναδιάρθρωση στο χρέος. Θα περίμενα περισσότερη ευαισθησία ακόμη και από τις ιδιωτικές τράπεζες…»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως