Το ποσό των 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατάφερε να δανειστεί η Τουρκία, στην πρώτη της έξοδο στις αγορές μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια οι ζημιές

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας προχώρησε σε πώληση ομολόγων σε δολάρια με λήξη στις 14 Μαρτίου 2029 με απόδοση 9,5%.

Πιέσεις

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, οι ζημιές από τους σεισμούς έχουν επιτείνει τις οικονομικές πιέσεις σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ανάπτυξης και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ενώ βαδίζει προς τις εκλογές του Μαΐου οπότε ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα διεκδικήσει άλλη μια πενταετή θητεία.

Η έξοδος της Άγκυρας στην αγορές ήρθε λίγο μετά τη «γερακίσια» τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έδωσε σήμα για επιτάχυνση της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού των αναδυόμενων αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας και επικαλούμενος προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρουσίασε στα τέλη του 2022, ο Πάουελ προειδοποίησε πως «τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έχουν έρθει ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» και συμπλήρωσε  ότι «εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείξει ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιγξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων».

Στο ήμισυ του στόχου

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι προσέλαβε τις Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc και JPMorgan Chase & Co για την πώληση.

Η Τουρκία έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής φέτος 5 δισ. δολάρια μέσω δύο συμφωνιών, το ήμισυ του στόχου της για άντληση 10 δισ. δολαρίων εντός του 2023. Το 2022 συγκέντρωσε 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Βοήθεια 1,5 δισ. από την EBRD

Τήν ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υποσχέθηκε έως και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε οικονομική στήριξη στη νοτιοανατολική Τουρκία τα επόμενα δύο χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα.

Το πακέτο της EBRD περιλαμβάνει 600 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις προς τοπικές τράπεζες για επιχειρήσεις και ιδιώτες που επλήγησαν άμεσα από τους σεισμούς. Θα παράσχει επίσης χρηματοδότηση και συμβουλές για να βοηθήσει στην αποκατάσταση ζημιών και στην ανοικοδόμηση των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών συνδέσεων με την υπόλοιπη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή