Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία που ήταν ο νούμερο ένα προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία που επικαλείται το Reuters.

Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις εκπτώσεις στις τιμές που της παρείχε η Μόσχα, με αποτέλεσμα οι κινεζικές εισαγωγές αργού από τη Ρωσία να αυξηθούν κατά 23,8% σε ετήσια βάση σε 1,94 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, η Ρωσία κέρδισε τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση των κινεζικών προμηθευτών αργού πετρελαίου, καθώς οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 4,7% στο ισοδύναμο των 1,72 εκατομμυρίων bpd, σε σύγκριση με 1,81 εκατομμύρια bpd για την ίδια περίοδο του 2022 .

Για ολόκληρο το έτος 2022, η Σαουδική Αραβία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας με αποστολές κατά μέσο όρο 1,75 εκατομμύρια bpd.

Σε άνοδο η παραγωγή ενέργειας στην Κίνα το πρώτο δίμηνο

Μεγάλες εκπτώσεις

Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα αγοράζει αυξημένους όγκους ρωσικού αργού καθώς η Μόσχα έστρεψε τις πωλήσεις της στις ασιατικές αγορές μετά τα εμπάργκο της Δύσης και τα ανώτατα όρια τιμών στο αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Τα ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Κίνα, εισάγουν μεγάλο μέρος των ρωσικών ποσοτήτων, εκμεταλλευόμενες τις μεγάλες εκπτώσεις στις οποίες η Ρωσία πουλάει το πετρέλαιο της στους πελάτες.
Παρά το αργό ξεκίνημα του 2023, οι εισαγωγές ενεργειακών εμπορευμάτων της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν αργότερα φέτος, ενώ η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει και να οδηγήσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου σε υψηλό ρεκόρ, λένε οι μετεωρολόγοι.

Η επαναλειτουργία της Κίνας πρόκειται να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR) αυτή την εβδομάδα, καθώς αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια