Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άφιξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, που θα του δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσει την Κίνα ως μια παγκόσμια υπερδύναμη ειρήνης η οποία προτίθεται να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, περιμένει από την Σι να επιδείξει αλληλεγγύη ενάντια στην δυτική ηγεμονία.

Ιράν: Συμφωνία για αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία – Διαμεσολάβησε το Πεκίνο

Ο Σι θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα σφίξει το χέρι του Πούτιν αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο ηγέτη λόγω της μεταφοράς στη Ρωσία μικρών παιδιών από την Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, κατηγορία που απορρίπτει το Κρεμλίνο.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ρωσία θα παρουσιάσει το ταξίδι του Σι ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο έτοιμο να σταθεί στο πλευρό της απέναντι σε μια εχθρική Δύση που λέει ότι προσπαθεί να την απομονώσει και να την νικήσει.

Σε τεντωμένο σχοινί

Για τον Σι η επίσκεψη θα αποτελέσει άσκηση διπλωματικής ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί, με την Κίνα να δίνει στη δημοσιότητα μια πρόταση 12 σημείων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύει τους δεσμούς με τη σύμμαχό της Μόσχα.

Σε άρθρο του ο Σι Τζινπίνγκ τονίζει ότι η πρόταση της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, καταγράφει τις απόψεις που διατυπώνονται διεθνώς για την κρίση στην Ουκρανία και επιδιώκει την εξουδετέρωση των συνεπειών του πολέμου. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση.

«Το έγγραφο χρησιμεύει ως εποικοδομητικός παράγοντας για την εξουδετέρωση των συνεπειών της κρίσης και την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης», έγραψε ο Σι σε άρθρο του στην Rossiiskaya Gazeta, μια εφημερίδα που εκδίδεται από τη ρωσική κυβέρνηση.

«Τα πολύπλοκα προβλήματα δεν έχουν απλές λύσεις», δήλωσε ο Σι.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της είναι πιθανό να απορρίψουν οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, θεωρώντας την ως ένα τέχνασμα για να κερδίσει ο Πούτιν χρόνο για να ενισχυθεί και να καθυστερήσει μια ευρέως αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει ειρηνευτικές διευθετήσεις μόνο αφού τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.

Το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι η πρόταση της Κίνας περιέχει μόνο γενικές δηλώσεις και καμία συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.

Στρατηγική σχέση «δίχως όρια»

Σε άρθρο του σε κινεζική εφημερίδα, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δήλωσε ότι έχει μεγάλες ελπίδες για την επίσκεψη του «παλιού καλού φίλου» Σι, με τον οποίο υπέγραψε πέρυσι μια στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια». Χαιρέτισε επίσης την προθυμία της Κίνας να μεσολαβήσει στο ουκρανικό.

«Είμαστε ευγνώμονες για την ισορροπημένη γραμμή … σε σχέση με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, για την κατανόηση του υπόβαθρου και των πραγματικών αιτιών τους. Χαιρετίζουμε την προθυμία της Κίνας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι βαθιά επιφυλακτικοί για τα κίνητρα της Κίνας, σημειώνοντας ότι έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσία και της παρέχει οικονομική σανίδα σωτηρίας, καθώς άλλες χώρες της έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν πρόσφατα την Κίνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και την προειδοποίησαν να μην το πράξει. Η Κίνα έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους