Η Credit Suisse και η «ευστάθεια»

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η προσπάθεια διάσωσης της Credit Suisse. Κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη και όλη η αγωνία των κυβερνητικών αρχών της Ελβετίας ήταν να κατορθώσει να κλείσει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των αγορών. Νωρίς το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι προχώρησε το σενάριο της εξαγοράς της από την UBS αντί 3 δισ. ευρώ. Η Credit Suisse δεν είναι μία ακόμη ελβετική τράπεζα – συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 μεγαλυτέρων διεθνώς συστημικών τραπεζών. Και απειλείται ακόμη και η «ευστάθεια» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από την κατάρρευση της. Γι΄αυτό και το plan B των ελβετικών αρχών ήταν ακόμη και η … κρατικοποίηση της! Κρατικοποίηση των ζημιών, ιδιωτικοποίηση των κερδών. Ετσι εξασφαλίζεται κι η «ευστάθεια» του συστήματος… Τελικώς δεν χρειάστηκε!

Έχει μεγάλη ζήτηση

Στα δικά μας τώρα, εξελίσσεται σε «πολύφερνη νύφη» το Πα.Σό.Κ. / ΚΙΝΑΛ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο του τρίτου κόμματος της Βουλής, όπου οι συζητήσεις έχουν ανάψει. Οχι πως δεν ήταν, αλλά μετά από την τραγωδία των Τεμπών τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο ειδικός του ρόλος έχει αναβαθμιστεί. Και είναι το μοναδικό κόμμα που παίζει σε όλα τα μετεκλογικά σενάρια. Επί παραδείγματι Νέα Δημοκρατία – Πα.Σό.Κ., ΣΥΡΙΖΑ – Πα.Σό.Κ., τρικομματική (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Πα.Σό.Κ.) κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τράβα κορδέλα.. Πάντως, όπως θυμάμαι από την ζωολογία που κάναμε στο σχολείο, το μυρμήγκι πριν πεθάνει βγάζει φτερά. Υπάρχει κι αυτός ο κίνδυνος. Ετσι, να μην ξεχνιόμαστε…

Από την «βίαιη ενηλικίωση» στην «συστημικότητα»…

Την θυμάστε την περίφημη φράση του πάλαι ποτέ αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Γιάννη Δραγασάκη για την «βίαιη ενηλικίωση» του κόμματος. Ε, τώρα έχει αλλάξει «πίστα» και κάνει ασκήσεις «συστημικότητας». Τις πρώτες εξετάσεις τις έδωσε αμέσως μετά από την τραγωδία των Τεμπών, και το γεγονός ότι δεν έχασε δημοσκοπικά ποσοστά από την επιχείρηση διάχυσης των ευθυνών που επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται ότι τις πέρασε επιτυχώς! Και έτσι κατόρθωσε να διατηρήσει τον κ. Παύλο Πολάκη στα ψηφοδέλτια το κόμματος. Αυτό το διάστημα «νυχοπερπατάει» και προσπαθεί να βγει από το «ναρκοπέδιο» χωρίς να πατήσει «νάρκη». Λίγο δύσκολο βέβαια, αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι επόμενες 2 – 3 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες…

«Διαβολοβδομάδα»

Σήμερα, πάντως, Δευτέρα 20 Μαρτίου αρχίζει η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, μεταξύ των άλλων.

Εφόσον ψηφιστούν οι σχετικές ρυθμίσεις, τη «ΡΑΕ» την ξεχνάμε και πια θα πρέπει να την αποκαλούμε ΡΑΑΕΥ… Κι όπως είχαν επισημάνει οι εργαζόμενοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η νέα ονομασία υποβαθμίζει τον κλάδο της ενέργειας αφού μεταθέτει τη λέξη μία σειρά παρακάτω στο νέο διακριτό brand της…

Αρχίζουν τα δύσκολα

Όπως και να χει όμως το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα. Και κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφιστεί την ίδια ημέρα, εκτός κι αν η συζήτηση ανοίξει και ζητήσουν να τοποθετηθούν πολλοί βουλευτές επ’αυτού.

Μαθαίνω ωστόσο ότι εκτός από αυτό το ενδεχόμενο – δηλαδή να εμφανιστούν πολλοί ομιλητές – υπάρχει και σοβαρή πιθανότητα να κατατεθούν και πολλές τροπολογίες. Μία εξ αυτών θα επιχειρεί να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα των Ρυθμιστικών Αρχών με την υποστελέχωση και τις χαμηλές αμοιβές.

Και φυσικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να έχει πολύ δουλειά τη Δευτέρα…

Και τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση θα βάλλονται πανταχόθεν, πυρά τα οποία δεν θα στοχεύουν μόνο τη νέα αρχή αλλά και το θέμα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Φωτιά στα μπατζάκια του…

Ο κ. Σκρέκας στην επίθεση…

Οπως προαναφέρω για τον κ. Σκρέκα και την κυβέρνηση, η νέα εβδομάδα δεν ξεκινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ομως ο ίδιος ο υπουργός θα επιχειρήσει να στρώσει το «παιχνίδι» κατ΄αυτό τον τρόπο ώστε και το δικό του πολιτικό προφίλ να βελτιώσει, αλλά και το image της κυβέρνησης να ενισχύσει.

Γι΄αυτό πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει και το δημοφιλές πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών.

Μετά τις επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, έρχονται και οι ενισχύσεις για τα φωτοβολταϊκά. Ο λόγος είναι προφανής: επιδιώκει κατ΄αυτό τον τρόπο να αλλάξει το κλίμα δυσαρέσκειας και οργής που εισπράττει πόλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Κάτι σαν το νούμερο το 10!

Θα τα καταφέρει;

Τέλος του μήνα οι επιδοτήσεις

Οπως είναι γνωστό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον Απρίλιο.

Οι εκτιμήσεις τις θέλουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες. Ο κ. Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει με τη σειρά του τις μηνιαίες επιδοτήσεις που θα διαμορφώσουν χαμηλότερα τις τελικές τιμές ρεύματος.

Πάντως, οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις είναι πολύ πιθανό, όπως μαθαίνω, να μετατεθούν προς το τέλος του μήνα.

Το ύψος των επιδοτήσεων θα είναι χαμηλό, αφού και οι τιμές των παρόχων βαίνουν μειούμενες. Αν ήταν υψηλές, λένε οι κακές γλώσσες,  η κυβέρνηση – κατά πάσα πιθανότητα – θα επιστράτευε τον κ. Σκρέκα σε ανακοινώσεις την ερχόμενη Τρίτη, μήπως με τον τρόπο αυτό πετύχαινε να διασκεδάσει περισσότερο τις γενικότερα αρνητικές διαθέσεις της κοινής γνώμης. Αλλά δεν είναι…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories