Ενας κύκλος έκλεισε(;)

Χθες έγινε η γενική απεργία των ΓΣΕΕ  και ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση και η πορεία της Αθήνας – και άλλων πόλεων – είχε χιλιάδες κόσμου. Ηταν μαζική – θυμίζοντας κάτι από τα παλιά – αλλά σαφώς μικρότερη από αυτήν της περασμένης εβδομάδας. Μ΄αυτή την εκδήλωση φαίνεται πως κλείνει και ο πρώτος (;) κύκλος των κοινωνικών αντιδράσεων, που ξέσπασαν με αφορμή – και αιτία σε ένα βαθμό – την τραγωδία των Τεμπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ωρίμασε»

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως η κοινωνική οργή – για πολλά πράγματα – είναι πλέον έκδηλη. Συμπέρασμα δεύτερο, αλλά και ζητούμενο: σε ποιό βαθμό είναι δυνατή η πολιτική της διαμεσολάβηση – από το 2012 έχουν περάσει 11 χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτός που ήταν … «ωρίμασε»!

Δύσκολη «εξίσωση»

Η απάντηση στον «γρίφο» της κοινωνικής συνείδησης δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Η «εξίσωση», εν προκειμένω, είναι «πολυπαραγοντική». Με μία ορισμένη ανάγνωση τα ποιοτικα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το επιβεβαιώνουν. Γι΄αυτό και τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων δυσκολεύονται εξαιρετικά στην διατύπωση των πολιτικών τους αφηγημάτων.

Ο «δρόμος» θα είναι «δρόμος»

Θα διακινδυνεύσω και μία πρόβλεψη: οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις πρώτες ή τις δεύτερες εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι δηλαδή βάσιμες οι ανησυχίες έγκυρων επιχειρηματικών κύκλων για τις από τούδε και στο εξής εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Το πιο κρίσιμο μέγεθος όμως είναι να μην διαταραχθεί η ομαλή ροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι διακυβεύονται τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Τα πράγματα δυσκολεύουν εντός και εκτός Ελλάδος…

Ο ΕΦΚΑ επιβεβαίωσε τον ot.gr και την στήλη

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις η διοίκηση του ΕΦΚΑ επιβεβαίωσε πλήρως την αποκάλυψη της στήλης, για το μπάχαλο που επικρατεί με τα λάθη στις συντάξεις και τις διπλοπληρωμές.

Αστοχία σε … 572.000 συνταξιούχους

Η ανακοίνωση του οργανισμού πως εντοπίστηκε… αστοχία και θα γίνει πειθαρχικός έλεγχος για λάθη στις συντάξεις 572.000 συνταξιούχων, επιβεβαιώνει τα όσα έγραψε η στήλη προσφάτως. Είχαμε γράψει, λοιπόν, ότι η γκάφα οδήγησε σε διπλές πληρωμές και όπως λέει ο ΕΦΚΑ και επίσημα το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Οι περισσότεροι είδαν στους λογαριασμούς τους από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ και βεβαίως θα συμψηφιστούν.

Φταίει ο ανάδοχος

Το υπουργείο Εργασίας έριξε το φταίξιμο στην ανάδοχο εταιρεία και θα ζητήσει και αποζημίωση για το λάθος. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ποιος φταίει, αλλά αν στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας επιτρέπεται να γίνονται τέτοια λάθη. Μήπως γίνονται κι άλλα, που δεν μαθαίνουμε;

Ελλάκτωρ: Ακόμη δύο εβδομάδες…

Πολλά έχουν κυκλοφορήσει και άλλα τόσα έχουν γραφτεί για τον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωτρ.

Από την πρόθεση των μετόχων – κυρίως των Ολλανδών της Reggeborgh – να αποεπενδύσουν από τη θυγατρική τους, την Άκτωρ, όσο και για το μέλλον της συμμετοχής της τελευταίας στο διαγωνισμό για την Αττική Οδό. Υπενθυμίζεται ότι η Άκτωρ κατεβαίνει μαζί με την Άβαξ και το μεγάλο γαλλικό fund Ardian Inftastructure και το σχήμα βρίσκεται στην τελευταία φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικά με την τύχη της Άκτωρ, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι διακόπηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, για την πώληση της στο επενδυτικό σχήμα Wade Adams και Adamas Group (Δ. Κούτρας).

Προβληματισμός

Για το θέμα της Αττικής Οδού και τη φερόμενη αποχώρηση της Ardian, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν πως όλα τα ξένα funds που συμμετέχουν στο διαγωνισμό εμφανίζονται προβληματισμένα, πρώτον, ως προς το κόστος του δανεισμού και δεύτερον, για το ύψος της προσφοράς που πρέπει να υποβάλλουν.

Υπομονή

Πάντως όπως και νάχει πηγές κοντά στην εταιρεία Ελλάκτωρ παραπέμπουν για τις όποιες ανακοινώσεις και αποσαφηνίσεις την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Τότε η διοίκηση θα δημοσιεύσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα και, όπως σημειώνουν με νόημα, «θα έχει και άλλα να ανακοινώσει…». Και θα γίνουμε σοφότεροι. Μέχρι τότε υπομονή…

«Κλειστά χαρτιά» από την Helleniq Energy

«Κλειστά κρατάει τα χαρτιά» του ο όμιλος της Helleniq Energy για τον αγωγό πετρελαίου «Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς».

Αν και ο όμιλος Κοπελούζου, δια του ίδιου του κ. Δημήτρη Κοπελούζου, έχει κάνει γνωστό πως πρόκειται να αναλάβει  πρωτοβουλία που θα αφορά στο σχεδιασμό και τις μελέτες του αγωγού, ωστόσο για να αρχίσει η υλοποίηση του project – για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω καίγονται οι Βούλγαροι – απαιτείται η συμμετοχή και των πετρελαϊκών εταιρειών. Και από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Μελέτη βιωσιμότητας

Η Helleniq Energy, είναι βασικά ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος που θα μπορούσε να μπει σε κοινοπρακτικό σχήμα δεδομένου ότι το δημόσιο συμμετέχει μετοχικά.

Αλλά, προσώρας η διοίκηση δεν «ανοίγει τα χαρτιά της» για να φανεί τις σκοπεύει να κάνει.

Υπάρχουν όμως πληροφορίες που υποστηρίζουν πως ετοιμάζει σχετική μελέτη για το αν το συγκεκριμένο έργο θα είναι βιώσιμο ή πως μπορεί να είναι βιώσιμο.

Μέχρι τότε «σιγήν ασυρμάτου»…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories