Με σημαντικά κέρδη, ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, έκλεισε σήμερα η Wall Street, η οποία αναμένοντας την αυριανή απόφαση για τα επιτόκια από τη Federal Reserve, βρήκε σημαντικά στηρίγματα από τις τελευταίες διαβεβαιώσεις της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen για τον περιορισμό της τραπεζικής κρίσης.

Oι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 32.560 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,30% στις 4.002 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,58% στις 11.860 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν αύριο να ανακοινωθεί πιο αργός ρυθμός σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπό το πρίσμα της τραπεζικής κρίσης. Οι επενδυτές τιμολογούν στο 83% την πιθανότητα για αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας όταν η Fed ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την Τετάρτη, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group. Η πιθανότητα μιας παύσης βρίσκεται στο 16,6%.

Περιφερειακές τράπεζες

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν άνοδο, με την First Republic να σημειώνει άλμα 34,8%, μία ημέρα μετά τις απώλειες του 47%. Το SPDR Regional Banking ETF (KRE) κέρδισε 6%, με τις περιφερειακές τράπεζες να λαμβάνουν ώθηση αφού η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων, εάν η τραπεζική κρίση επιδεινωθεί.

Η Τesla

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή της Tesla, η οποία κέρδισε 6,4% μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Moody’s σε Baa3 από την κατηγορία junk. Η Moody’s δήλωσε ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη συνετή οικονομική πολιτική της Tesla και το λειτουργικό ιστορικό της διοίκησης.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη Fed

«Το sell off των τραπεζών φαίνεται να έχει εξαντληθεί και θα χρειαστεί η εμφάνιση νέων προβλημάτων καταθέσεων σε ένα νέο όνομα για να βγει επιπλέον προσφορά», σχολίασε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge.

Από την άλλη, ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, εκτιμά ότι «οι κίνδυνοι μετάδοσης αυξάνονται και θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να διακόψει τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο. Η Fed πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται».

Ωστόσο, ο Johan Grahn, επικεφαλής στρατηγικής ETF στην Allianz Investment Management, εκτίμησε ότι «εάν η Fed σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, αυτό θα ήταν το ίδιο με το να αναγνωρίσει ότι γνωρίζει κάτι που ίσως οι αγορές δεν γνωρίζουν. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια καταστροφική ιδέα γι’ αυτούς», δήλωσε.

Ο Grahn πρόσθεσε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και την κατάρρευση της Credit Suisse ήταν μια «πολύ φυσική σπασμωδική αντίδραση των επενδυτών να στραφούν αμέσως προς την ασφάλεια. Φαίνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης έχει κατασταλάξει λίγο, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και να πούμε ότι αυτά ήταν σχετικά μεμονωμένα περιστατικά. Τώρα, βέβαια, αυτό είναι μόνο το πρώτο ράγισμα», προειδοποίησε ο Grahn.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street