Αν και είναι πολύ νωρίς να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών, καθώς το περιβάλλον είναι αρκετά ρευστό και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν απρόβλεπτοι, η εικόνα που επικρατεί σήμερα στις διεθνείς αγορές δεν θυμίζει το χθεσινό roller coaster, πόσο μάλλον το «αιματοκύλισμα» της περασμένη Παρασκευής.

Οι ασιατικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνται από το άνοιγμά τους και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με σημαντικά κέρδη «απαντούν» στην τραπεζική κρίση οι ευρωαγορές

Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών, με την οποία επί της ουσίας καθησυχάζονται οι ομολογιούχοι, φαίνεται ότι έδρασε καταλυτικά, σηματοδοτώντας «ολική επαναφορά» για τις ευρωπαϊκές μετοχές: «Εκεί που οι ταύροι είναι και πάλι υπεύθυνοι», σχολίαζε χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Το τέλος των «αρκούδων» προεξοφλεί η Morgan Stanley

Σβήνοντας ένα μακροχρόνιο πρόβλημα του κλάδου

Αν και αναλύσεις επί αναλύσεων τις τελευταίες ημέρες, μιλούν για μια προβληματική συμφωνία με πολλές προκλήσεις και αγκάθια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία «με το πιστόλι στον κρόταφο» που ανάγκασε την Credit Suisse να πει το «ναι» στην UBS, κατάφερε να αφαιρέσει με ένα χτύπημα, ένα σημαντικό, μακροχρόνιο προεξέχον πρόβλημα για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης.

Και εκτιμούν ότι αυτό και μόνο είναι αρκετό για να επαναφέρει τους ταύρους στην αγορά: να επιτρέψει δηλαδή την επανεστίαση στους παράγοντες που οδήγησαν το ράλι Οκτωβρίου-Μαρτίου των ευρωπαϊκών τραπεζών, στις φθηνές αποτιμήσεις των τιμών των μετοχών και την υποαπόδοσή τους σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων.

«Έχουμε την άποψη ότι σε 6 έως 12 μήνες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό που είναι τώρα», σχολίασε ο Alexandre Hezez, επικεφαλής επενδύσεων στον γαλλικό διαχειριστή κεφαλαίων Group Richelieu: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο κλάδος είναι υπερτιμημένος. Τα αποτελέσματα φέτος αναμένεται να είναι καλά, δεν το βλέπουμε να αλλάζει σημαντικά».

Ο εφιάλτης των δύο εβδομάδων

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν μια εφιαλτική περίοδος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το selloff του τρέχοντος Μαρτίου χτύπησε σκληρά τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, οδηγώντας τις πίσω στο σημείο που ήταν τον Οκτώβριο. Οι μέσες αναλογίες τιμής προς κέρδη είναι τώρα περίπου 6,5 φορές τα μελλοντικά κέρδη, όχι πολύ μακριά από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του 2008 ή του 2011.

Ο κλάδος προσφέρει πλέον την υψηλότερη προθεσμιακή μερισματική απόδοση στην Ευρώπη, περίπου 7,6%.

«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές και ανθεκτικές», δήλωσε ο Simon Outin, παγκόσμιος επικεφαλής χρηματοοικονομικής πιστωτικής έρευνας στην Allianz Global Investors.

«Για μένα, ο κλάδος είναι συμπαγής, από άποψη φερεγγυότητας, από άποψη ρευστότητας. Δεν είμαστε στο 2008, πραγματικά όχι».

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, υπάρχουν και μια σειρά παραμέτρων που είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν: η τραπεζική κρίση που πλήττει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη συνθέτουν ένα πραγματικά δύσκολο σκηνικό για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται πλέον να αναδιαμορφώσουν τις προτεραιότητες πολιτικής τους.

Οι τράπεζες συνήθως αποδίδουν καλά καθώς τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, αν και όχι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης εξακολουθούν να συνεπάγονται κάποια ανοδική πορεία για τις τραπεζικές μετοχές, δεδομένου ότι δεν κάλυπταν πλήρως την περσινή άνοδο του κόστους δανεισμού.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης, τις προσπάθειες των υπευθύνων να διασκεδάσουν τις ανησυχίες γύρω από τα ομόλογα Tier 1 της Credit Suisse – την πιο επικίνδυνη κατηγορία ομολόγων της οποίας οι κάτοχοι είδαν την επένδυσή τους να μηδενίζεται. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι αγορές θα επικεντρωθούν στην πιθανή αντικατάσταση των AT1 με CET1, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του απαιτούμενου κεφαλαίου, καθώς και υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Το βλέμμα στη Fed

Οι επενδυτές αναμένουν την ετυμηγορία της Federal Reserve αύριο Τετάρτη και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, ελπίζοντας ότι θα φρενάρουν την επιθετική νομισματική πολιτική.

Παίρνουν θέση για το ράλι

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για τους επενδυτικούς ομίλους τρισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η Franklin Templeton, η Invesco και η JPMorgan Asset Management, η επιταχυνόμενη χρηματοοικονομική αστάθεια που παρατηρείται στη Silicon Valley Bank, την Credit Suisse Group AG και την First Republic Bank είναι απλώς ενδείξεις για να επιταχύνουν τις προετοιμασίες.

Πίσω από τις κινήσεις αυτές κρύβεται η εκτίμηση ότι η τραπεζική κρίση σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να επιστρέψουν επιστρέψουν σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, πυροδοτώντας ένα νέο ράλι στις αγορές.

«Παίξτε άμυνα» στις αρχές του 2023 συστήνει η UBS

«Αν χάσουμε την αρχή του ράλι, χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων», δήλωσε στο Bloomberg, ο Wylie Tollette, επικεφαλής επενδύσεων της Franklin Templeton Investment Solutions, μια μονάδα του διαχειριστή κεφαλαίων 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι πολύ δύσκολο να προλάβεις τη διαφορά αν χάσεις την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα. Μερικές φορές είναι μόνο μέρες».

Αυτή η επιτακτική ανάγκη ωθεί πολλούς επενδυτές να συσσωρεύονται σε ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, να κοιτάζουν τους μεγάλους χαμένους του περασμένου έτους, όπως οι μετοχές της τεχνολογίας και να αγοράζουν επιλεκτικά περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως η ιδιωτική πίστωση.

UBS: Τι επιφυλάσσει στους επενδυτές το 2023 – Ποιες προοπτικές ανοίγονται για τις αγορές

Φεύγουν οι αρκούδες;

Από την πλευρά της η Morgan Stanley  προεξοφλεί το τo τέλος της bear market. Ο στρατηγικός αναλυτής, μέσω Μάικλ Γουίλσον ανέφερε ότι το άγχος στο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί αυτό που είναι πιθανό να είναι η αρχή ενός επώδυνου και «φαύλου» τέλους στη bear market των αμερικανικών μετοχών.

Η αρχή του τέλους της bear market

Ο Γουίλσον ο οποίος προέβλεψε σωστά το sell off στις μετοχές πέρυσι, πιστεύει ότι η αναστάτωση που έχει φέρει στις αγορές η πτώχευση της Silicon Valley και το «θρίλερ» με την Credit Suisse «αντιπροσωπεύει την αρχή του τέλους της bear market καθώς η πτώση της διαθεσιμότητας πιστώσεων συμπιέζει την ανάπτυξη από την οικονομία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο S&P 500 θα παραμείνει μη ελκυστικός έως ότου το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου ανέλθει σε 400 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο των 230, σύμφωνα με τον Γουίλσον, ο οποίος είναι γνωστός ως μια από τις πιο θερμές «αρκούδες» της Wall Street.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές