Η διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse με την εξαγορά της από την έως πρότινος άμεση ανταγωνίστριά της τη UBS (οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας), πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα.

Μαζί με την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, ο τραπεζικός κλάδος εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή και άπαντες δεν θέλουν να σκέφτονται πώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να βιώσει μία νέα κρίση σαν αυτή του 2008.

Ποια τα «όπλα» των ελληνικών τραπεζών στη νέα κρίση – Τι «βλέπει» η Moody’s

Οι διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνουν ότι το 2023 δεν είναι σαν το 2008. Το πάθημα έγινε μάθημα: οι τράπεζες πλέον είναι πιο καλά κεφαλαιοποιημένες και τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι καλύτερης ποιότητας ήτοι πιο ασφαλή.

Οι αντιθέσεις

Στις ΗΠΑ οι καταθέτες δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους καθώς ενεργοποιήθηκε άμεσα μηχανισμός εξασφάλισης των καταθέσεων.

Οι ομοιότητες

Στην περίπτωση της Credit Suisse όμως υπάρχουν ομοιότητες σε σχέση με το 2008. Μία εξ αυτών είναι ότι υπάρχουν χαμένοι. Μία δεύτερη ότι υιοθετήθηκε μια ανορδόδοξη πολιτική προκειμένου να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της τράπεζας από τη UBS.

Οι χαμένοι

Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι κάτοχοι των ομολόγων AT 1 ή αλλιώς υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων όχι μόνο δεν αποζημιώνονται άλλα χάνουν ολοσχερώς τα ποσά που είχαν επενδύσει. Σύνολο; Περί των 17 δισ. δολαρίων.

Η καταπάτηση της ιεραρχίας

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιεραρχία που υφίσταται αναφορικά με ποια προτεραιότητα αποζημιώνονται οι πιστωτές μιας τράπεζες εν προκειμένω. Οι ομολογιούχοι έναντι των μετόχων έχουν προτεραιότητα όταν προκύπτει θέμα αποζημίωσης.

Τα ομόλογα ΑΤ 1 εκδίδονται προκειμένου οι τράπεζες να αντλούν κεφάλαια προκειμένου να πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις βάσει των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνονται στην κατηγορία Tier 1 (στα ιδία κεφάλαια της τράπεζας). Τα εν λόγω ομόλογα είναι μετατρέψιμα και υπό προϋποθέσεις μετατρέπονται σε μετοχές.

Όμως στην Ελβετία οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να αποζημιώσουν τους μετόχους με το συνολικό ποσό των 3,23 δισ. δολαρίων (με υπολογισμένη αξία κάθε μετοχής στο 0,76 του ελβετικού φράγκου).

Έτσι οι κάτοχοι των ομολόγων ΑΤ 1 (που έχουν προτεραιότητα και έναντι των κατόχων των παραδοσιακών ομολόγων) όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν, αλλά έχασαν το σύνολο των χρημάτων που είχαν επενδύσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή