Σε συμφωνία για τη συμμετοχή της Thrivest, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Α. Εξάρχου στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank ήλθαν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που βάζει τέλος στο θρίλερ της επιχειρούμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης της μη συστημικής τράπεζας, η οποία θα επιτρέψει την εξυγίανση του ισολογισμού της και την συγχώνευσή της σε δεύτερο χρόνο με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία ελέγχεται επίσης από τη Thrivest.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο πέμπτος ισχυρός πόλος στην εγχώρια τραπεζική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 8 δισ. ευρώ και πανελλαδική παρουσία.

Attica Bank: Πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ για τα NPEs

Τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα των τελευταίων εξελίξεων, κάνουν λόγο για καταρχήν συναντίληψη ως προς τον οδικό χάρτη μετασχηματισμού της Attica Bank, μεταξύ των σημερινών μετόχων, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – ΤΜΕΔΕ και του ενδιαφερόμενου επενδυτή, της Thrivest.

Η συμφωνία, κατά τους ίδιους κύκλους, προβλέπει την είσοδο με σημαντικό ποσό ως ιδιώτη επενδυτή της τελευταίας στην αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου.

Πηγές από την Thrivest υπογραμμίζουν την ισχυρή πεποίθησή τους ότι η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε, δημιουργεί θετικές προοπτικές, τόσο για την ίδια την τράπεζα, όσο και για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου στο μέλλον.

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων κοινών μετοχών με το δικαίωμα προτίμησης ορίστηκε η 24η Μαρτίου.

  • Ως ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date) έχει οριστεί η 28.03.2023.
  • Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε η 27.03.2023.
  • Από την ημερομηνία αποκοπής, οι υφιστάμενες μετοχές έκδοσης της Τράπεζας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση.
  • Η ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 30.03.2023, ενώ ως ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 19.04.2023.
  • Ως ημερομηνίας λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης η 24.04.2023.
  • Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων νέων κοινών μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 η έγκριση του ΧΑ για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Οι μικρότερες τράπεζες

Η συμφωνία για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank δημιουργεί δυναμική για μία ευρύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στον τομέα των μικρότερων τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία η Thrivest είναι ήδη βασικός μέτοχος, θα ολοκληρώσει εντός του έτους την απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος και της συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με ενεργητικό πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.

Εφόσον προχωρήσει και η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Attica Bank, επόμενος στόχος θα είναι η συγχώνευση με την νέα μεγαλύτερη Παγκρήτια. Σε αυτό το σενάριο η περιουσία του νέου σχήματος θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα εύλογο εκτόπισμα, προς εξασφάλιση ρευστότητας μέσω των αγορών και των καταθέσεων, που θα επιτρέψει στον ενοποιημένο όμιλο να διεκδικήσει εύλογα μερίδια αγοράς στον κλάδο, δίνοντας έμφαση στον τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε δεύτερο χρόνο επίσης, θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης στον τομέα των συνεταιριστικών τραπεζών.

Μία τέτοια εξέλιξη, εφόσον πληρούνται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα είχε τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως μετά μετά την εκκαθάριση της Olympus (συνεταιριστικής Δράμας), εν λειτουργία παραμένουν τέσσερις ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες με αξιόλογη παρουσία στις τοπικές αγορές δραστηριοποίησής τους.

Ο λόγος γίνεται για τις Χανίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Καρδίτσας, το συνολικό ενεργητικό των οποίων διαμορφώνεται στη ζώνη των 1,5 δισ. ευρώ, τα δάνειά τους λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τους περί τα 1,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις