Η Amazon πρόκειται να απολύσει άλλους 9.000 εργαζομένους, πέραν των 18.000 υπαλλήλων που απέλυσε πριν από δύο μήνες – ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας τους τελευταίους 12 μήνες σε περισσότερες από 400.000, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης απολύσεων τεχνολογίας TrueUp.

Η είδηση ​​έρχεται λίγες μέρες μετά που η μητρική του Facebook, Meta, ανέφερε περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας πέρα ​​από τις 11.000 απολύσεις τον περασμένο Οκτώβριο.

Amazon: «Μαχαίρι» σε ακόμη 9.000 θέσεις εργασίας

Οι εταιρείες τεχνολογίας μειώνουν το κόστος ως αποτέλεσμα της πολύ γρήγορης επέκτασης τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα lockdown τροφοδότησαν μια οικονομία διαμονής στο σπίτι μέσω διαδικτυακών αγορών και την ανάγκη για νέους υπολογιστές και tablet για εργασία από το σπίτι, όπως αναφέρει το graphicnews.

Η Microsoft, η Google και το Twitter έχουν επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές μειώσεις προσωπικού τους τελευταίους μήνες για να περιορίσουν τις ομάδες και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ας δούμε αναλυτικά τις περικοπές στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τους τελευταίους 12 μήνες οι απολύσεις φτάνουν τις 412,898.

Το 35% ή 143,980 απολύσεις αφορά εταιρείες με προσωπικό άνω των 3.000 εργαζομένων.

Tesla-3.500

Με ένα νέο κύμα απολύσεων ήρθαν αντιμέτωποι στο τέλος του 2022 οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ.

Επιπλέον, οι αναλυτές της Tesla μείωσαν επίσης τους στόχους τιμών για τη μετοχή, ανησυχώντας ότι η εξασθένιση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα, θα επιδράσει στις παραδόσεις του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2023.

Τwitter-8.150

Το Νοέμβριο, ο Μάσκ ζήτσε από τους επικεφαλής των παραπάνω τμημάτων να δρομολογήσουν περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας. Η Ρόμπιν Γουίλερ, που είναι υπεύθυνη του τμήματος πωλήσεων και μάρκετινγκ, αρνήθηκε να συμφωνήσει σε αυτό, το ίδιο και η Μάγκι Σανιγουίκ που διευθύνει το τμήμα συνεργασιών, σύμφωνα  με το Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Twitter απέφυγε κάθε σχόλιο επ΄αυτού.

Microsoft-10.000

Στις 18 Ιανουαρίου η Microsoft ανακοίνωσε  ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους της, ακολουθώντας το ανάλογες κινήσεις της Alphabet, της Amazon και της Salesforce.

Η συρρίκνωση στο εργατικό δυναμικό έρχεται μετά την αύξηση που καταγράφηκε στη ζήτησης για υπηρεσίες cloud-computing, καθώς επιχειρήσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες και σχολεία ενθάρρυναν την απομακρυσμένη εργασία για τη μείωση της έκθεσης στην Covid.

Google-12.000

Στη μακροσκελή πλέον λίστα των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων προστίθεται η Alphabet, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα προς το προσωπικό το οποίο είδε το Reuters.

Σύμφωνα με το σημείωμα που υπογράφει ο CEO της μητρικής της Google οι απολύσεις αφορούν 12.000 εργαζόμενους από όλους τους τομείς της εταιρείας ή το 6% του συνόλου του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένων των νεοπροσληφθέντων.

Bytedance-13.000

Η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, προχώρησε σε απολύσεις 13.000 εργαζομένων στο τέλος του 2022, στο πλαίσιο εξοικονόμησης κόστους του ομίλου

Meta-21.000

Η Meta Platforms ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι θα μειώσει το 13% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή πάνω από 11.000 εργαζόμενους.

Amazon-18.000

Στις 20 Μαρτίου ήρθαν οι ανακοινώσεις της Amazon.  H εταιρεία προχωρά σε ένα δεύτερο γύρο περικοπών, σύμφωνα με τον οποίο ακολουθούν ακόμη 9.000 απολύσεις, πέραν των 18.000 που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, καθώς η κάμψη των καταναλωτικών δαπανών αναγκάζει τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου και του cloud computing σε μείωση προσωπικού.

Όπως τονίζεται, η πλειονότητα των νέων περικοπών θα προκύψει στη μονάδα cloud της εταιρείας, τις υπηρεσίες Amazon Web Services, την πλατφόρμα ροής βιντεοπαιχνιδιών Twitch και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και διαφήμισης.

Λοιπές απολύσεις

Eπιπλέον η SAP έχει προβεί σε 3.000 απολύσεις, η IBM σε 3.900 η Getir σε 4.480, η Micron 4.800, η Xiaomi 5.000 απολύσεις, η Philips έχει προβεί σε 6.000 περικοπές, η Dell 6.650, η Salesforce 7.000 και η Ericsson 8.500.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή