Σε υψηλό πέντε εβδομάδων, στα 1,0795 δολάρια, «έστειλαν» το ευρώ οι σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με το οικονομικό περιβάλλον.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό η πορεία των επιτοκίων να είναι εξαρτώμενη από [συγκεκριμένα] δεδομένα» και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός είναι «ακόμη υψηλός».

Νάγκελ – Βundesbank: Η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί

Κατόπιν των δηλώσεων της Λαγκάρντ, η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά περίπου 0,2% έναντι του δολαρίου φτάνοντας στις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου σε υψηλό πέντε εβδομάδων σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Σε σημερινή ομιλία της η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «μια σημαντική προσαρμογή της [νομισματικής] πολιτικής είναι ήδη πίσω μας: από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και η αβεβαιότητα για την πορεία του έχει αυξηθεί. Αυτό καθιστά απαραίτητη μια ισχυρή στρατηγική για τη συνέχεια».

Διεμήνυσε δε για άλλη μια φορά τον απαρέγκλιτο στόχο της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το κοινό μπορεί να είναι σίγουρο για ένα πράγμα: το να επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών και να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτο».

Αβεβαιότητα

Νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους για να φθάσει στο 5,3% στο τέλος του 2023 και στο 2,9% το 2024. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις δεν ελάμβαναν υπόψη τα τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. «Αυτές οι εντάσεις έχουν προσθέσει νέους αρνητικούς κινδύνους και έχουν κάνει την εκτίμηση κινδύνου πιο θολή. Γενικότερα, πολλές από τις παραδοχές στις προβολές, όπως αυτές για τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, είναι ασταθείς. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τη βασική γραμμή τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό», είπε επ’ αυτού η Λαγκάρντ.

Το γεράκι Νάγκελ

Τα σχόλιά της έρχονται μετά τις δηλώσεις τον επικεφαλής της κραταιάς Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ, ο οποίος σημείωσε ότι ο αγώνας ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό «δεν έχει τελειώσει», καλώντας την ΕΚΤ να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Ο Λέιν

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, παρενέβη με ένα πιο εύστοχο σχόλιο, λέγοντας από την πλευρά του ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι τα υποκείμενα μέτρα για τον πληθωρισμό θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή