Δύο ημέρες αφότου η UBS συμφώνησε να δαπανήσει 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει την μέχρι χθες αντίπαλό της Credit Suisse, τα στελέχη άρχισαν να προσπαθούν να ξεπεράσουν τους κινδύνους και να προβάλουν στους επενδυτές τα οφέλη του γάμου με το… ζόρι.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ραλφ Χάμερς δήλωσε στους Financial Times ότι η συμφωνία «δεν αφορούσε απλώς την ένωση δύο εταιρειών» αλλά «πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη UBS».

Η διάσωση αυτή, η οποία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο βάσει περιουσιακών στοιχείων – με 120.000 υπαλλήλους και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία – έχει εγείρει ανησυχίες ότι μπορεί να είναι μια ανεπιθύμητη για τα στελέχη της UBS.

Ωστόσο, αυτά τα στελέχη τόνισαν ότι δεν εξαναγκάστηκαν σε συμφωνία και ότι το deal θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας το αργότερο έως το 2027.  Στέκονται ιδιαίτεραε στη χαμηλή τιμή που πλήρωσαν για μια επιχείρηση που είχε χρηματιστηριακή αξία 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Tράπεζες: Τσουνάμι απολύσεων φοβούνται τώρα σε Credit Suisse και UBS

Συνέπειες

Με 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων, η UBS θα γινόταν η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στον κόσμο, ακριβώς πίσω από τη Morgan Stanley — ή «ένας τζιχαντιστής που συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία», όπως έγραψε ο αναλυτής της Citigroup, Andrew Coombs.

Ο συνδυασμός των δύο τραπεζών θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο παίκτη στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς και στη Μέση Ανατολή, και ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές στη Λατινική Αμερική, βοηθούμενος από το τμήμα Βραζιλίας της Credit Suisse.

Ωστόσο, η συμφωνία θα έχει μικρό όφελος για τη φιλοδοξία της UBS να αναπτυχθεί στις ΗΠΑ, αφού η Credit Suisse αποχώρησε από την αγορά το 2015.

Η «νέα» τράπεζα θα μπορούσε να χάσει ορισμένους πελάτες, σημειώνουν επίσης αναλυτές, οι οποίοι είναι πελάτες και των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θα ήθελαν να διαφοροποιήσουν τις τραπεζικές τους σχέσεις.

Καταφύγιο για πελάτες

Τους τελευταίους μήνες, η UBS αποτέλεσε επίσης ένα καταφύγιο για πελάτες που έφυγαν από την Credit Suisse. Ο Χάμερς είπε ότι η τράπεζα ότι εμφανίστηκε ένα κύμα εισροών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι…νευρικοί πελάτες άντλησαν τις αποταμιεύσεις τους από την Credit Suisse και άλλες εύθραυστες τράπεζες.

«Οι εισροές που είδαμε κατά την . . . την περασμένη εβδομάδα, αποδεικνύουν πραγματικά την κατάστασή μας ως ασφαλές καταφύγιο», είπε ο Χάμερς στους αναλυτές.

Αλλά η UBS δεν θα θεωρείται πλέον ως εναλλακτική λύση στην Credit Suisse, επομένως οι πλούσιοι πελάτες θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να ψάξουν αλλού.

Κίνδυνος αναλήψεων

Οι αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν ότι το νέο σχήμα θα είναι πιο επιρρεπής σε αναλήψεις από πολύ πλούσιους πελάτες – οι οποίοι αποτελούν το 55% των περιουσιακών στοιχείων και στις δύο τράπεζες – καθώς και σε αλληλεπικαλυπτόμενους πελάτες στην Ασία και την Ελβετία.

Ένα άτομο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση είπε ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην Ελβετία.

«Η κυβέρνηση μόλις προσπάθησε να εφαρμόσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει τους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ αυτής της συμφωνίας — πιστεύετε πραγματικά ότι θα νοιαστούν για τους κανόνες κατά του ανταγωνισμού;» είπε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, πολλές από τις 17.000 θέσεις εργασίας της Credit Suisse στην Ελβετία θα απειληθούν μόλις η UBS κλείσει υποκαταστήματα και αφαιρέσει τους διπλούς διοικητικούς ρόλους.

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Ο συνδυασμός της δραστηριότητας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της UBS με τα 400 δισ. δολάρια της Credit Suisse θα δημιουργούσε τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Οι δύο επιχειρήσεις αλληλοσυμπληρώνονται, με την UBS να επικεντρώνεται περισσότερο σε ενεργές στρατηγικές σχεδιασμένες για τους πλούσιους πελάτες της, ενώ η επιχείρηση Credit Suisse έχει υψηλότερο ποσοστό παθητικών προϊόντων και εναλλακτικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, ενώ ένας ισχυρότερος επενδυτικός βραχίονας βοηθά τη βασική δραστηριότητα της UBS να φροντίζει τον πλούτο των πλούσιων πελατών, η ένωση των δύο επιχειρήσεων ενέχει κινδύνους.

Τα σκάνδαλα

Ο επενδυτικός βραχίονας της Credit Suisse ήταν η πηγή ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλά της τα τελευταία χρόνια, όταν αναγκάστηκε να σταματήσει επενδυτικά κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με την εξειδικευμένη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill Capital το 2021.

Η κατάρρευση οδήγησε σε δικαστικές μάχες και ασφαλιστικές αξιώσεις, καθώς η Credit Suisse προσπάθησε να ανακτήσει τις απώλειες των πελατών της, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν για τα επόμενα χρόνια.

Το «αγκάθι» της Τράπεζας Επενδύσεων

Μακράν το πιο επισφαλές από τα τμήματα της Credit Suisse είναι η επενδυτική της τράπεζα, η οποία είχε ήδη συρρικνωθεί πριν από τη συμφωνία της UBS.

Για τα ανώτερα στελέχη της UBS, είναι το μέρος της επιχείρησης που θεωρούν ότι ταιριάζει περισσότερο με την τρέχουσα στρατηγική τους. Είναι επίσης η μονάδα από την οποία προήλθαν τα περισσότερα από τα σκάνδαλα και οι απώλειες της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια.

A person walks past the entrance of the UBS office in London, Britain March 20, 2023. REUTERS/Henry Nicholls

Η UBS σκοπεύει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής τράπεζας και η κυβέρνηση προσφέρεται να συνεισφέρει 9 δισ. ελβετικά φράγκα για να την προστατεύσει από ζημίες και ενώ η UBS θα αναλάβει να καλύψει 5 δισ.

Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στη μη βασική μονάδα της Credit Suisse, ή στην «κακή τράπεζα», που δημιουργήθηκε πέρυσι για να ξεφορτώνεται ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία.

Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τους όρους της εξαγοράς, η συνδυασμένη επενδυτική τράπεζα δεν θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του σταθμισμένου ενεργητικού του ομίλου.

Πολλοί από τους 17.000 επενδυτικούς τραπεζίτες της Credit Suisse θα μπορούσαν να χάσουν τις δουλειές τους, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης της UBS. Ωστόσο, η UBS μπορεί επίσης να προσπαθήσει να πουλήσει ορισμένα τμήματα της επιχείρησης αντί να τα καταργήσει.

Οι διευθυντές της UBS πιστεύουν ότι πλεονεκτήματα έρχονται με τη διατήρηση τραπεζιτών που ειδικεύονται σε τομείς ανάπτυξης όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και οι τηλεπικοινωνίες, επειδή οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πειστούν να γίνουν πελάτες διαχείρισης περιουσίας.

Όλα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση το σχέδιο της Credit Suisse να διασπάσει μεγάλο μέρος της επενδυτικής τράπεζας υπό την επωνυμία CS First Boston και να διευθύνεται από το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου Michael Klein. Οι FT ανέφεραν την Τρίτη ότι η UBS επρόκειτο να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Klein για να αποκαταστήσει τη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή