Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας ενισχύουν μια προσπάθεια για να περιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συλλέγουν και βλέπουν κείμενα, email και άλλες πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες τους, ιδιαίτερα τους Αμερικανούς πολίτες.

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google της Alphabet, της Meta Platforms και της Apple , θέλουν το Κογκρέσο να περιορίσει το άρθρο 702 του νόμου περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών, καθώς εργάζεται για να ανανεώσει τον νόμο πριν λήξει στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μπιλ Γκέιτς: Το GPT είναι η πιο σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980

Δικομματική συναίνεση

Υπάρχει μια αυξανόμενη δικομματική συναίνεση στο Κογκρέσο, όχι να ανανεωθεί απλά ο νόμος αλλά να γίνουν αλλαγές ως απάντηση σε μια σειρά εκθέσεων και εσωτερικών ελέγχων που τεκμηριώνουν τις καταχρήσεις. Αυτό άφησε τη βιομηχανία της τεχνολογίας αισιόδοξη ότι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις θα περάσουν από το Κογκρέσο αυτή τη φορά, σύμφωνα με δύο άτομα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν μεταδίδοντας εσωτερικές συζητήσεις.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2008 ως απάντηση στις αποκαλύψεις για κατασκοπεία πολιτών των ΗΠΑ χωρίς ένταλμα από την κυβέρνηση Μπους, παρείχε σαρωτικές εξουσίες που έχουν επικριθεί όλα αυτά τα χρόνια για διαφορετικούς λόγους. Οι ομάδες πολιτικών ελευθεριών πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του ισχυρίζονται ότι οι κατασκοπευτικές δυνάμεις επιτρέπουν στις υπηρεσίες πληροφοριών να συνωμοτήσουν εναντίον των συντηρητικών. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα επιτήρησης δικτύων θα λειτουργούν εντός των συνταγματικών ορίων και θα προστατεύουν τα δικαιώματα των Αμερικανών χρηστών, μέσω της κατάλληλης διαφάνειας, εποπτείας και λογοδοσίας», δήλωσε ο Matt Schruers, πρόεδρος του τεχνολογικού εμπορικού ομίλου Computer & Communications Industry Association, που περιλαμβάνει την Apple, την Google, τη Meta και την Amazon, μεταξύ των μελών της.

Το Section 702

Οι υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι το Section 702 είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο που έχει δημιουργήσει κρίσιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητες κατασκοπείας και hacking χωρών όπως η Κίνα και συνέβαλε στην επιτυχή επίθεση με drone που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri πέρυσι.

Σύμφωνα με την Ενότητα 702, οι υπηρεσίες μπορούν να υποχρεώσουν τις εταιρείες χωρίς ένταλμα να παραδίδουν επικοινωνίες, αρχεία τηλεφώνου και άλλα δεδομένα για έρευνες εθνικής ασφάλειας που στοχεύουν πολίτες μη ΗΠΑ που ζουν εκτός της χώρας, ακόμη και αν εμπλέκονται οι επικοινωνίες Αμερικανών πολιτών.

Οι πληροφορίες διατηρούνται σε μια βάση δεδομένων στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι αναλυτές για εξουσιοδοτημένες έρευνες που έχουν σκοπό ξένων πληροφοριών. Βασικοί νομοθέτες και αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν αρχίσει να μιλούν για τις αλλαγές που μπορεί να είναι δυνατές.

Με ένταλμα

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ένα οικονομικό κίνητρο να επιδιώξουν περιορισμούς σχετικά με το τι μπορεί να τις αναγκάσει η κυβέρνηση να κάνουν, καθώς η σχέση τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες επικρίθηκε αφού ο πρώην κυβερνητικός ανάδοχος και πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε πόσο τεράστιος είχε γίνει ο παγκόσμιος μηχανισμός κατασκοπείας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας και οι οργανισμοί πίεσης τους θέλουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν δημόσια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσες φορές η κυβέρνηση ζητά πληροφορίες για τους χρήστες και τους πελάτες τους και τι είδους δεδομένα αναγκάζονται να παραδώσουν. Θέλουν επίσης να περιορίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες, όπως να απαιτήσει από το FBI να λάβει ένταλμα που υποστηρίζεται από πιθανή αιτία πριν από την αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Τμήματος 702 για πληροφορίες σχετικά με πολίτες των ΗΠΑ.

Τεράστια μείωση το 2022

Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ακροάσεων στο Κογκρέσο, ότι ο αριθμός των φορών που οι αναλυτές του γραφείου έψαξαν στη βάση δεδομένων Section 702 για πληροφορίες σχετικά με τους Αμερικανούς μειώθηκε κατά 93% το 2022 σε σύγκριση με το 2021.  Υπήρξε μείωση στον αριθμό των αναζητήσεων συνολικά, από περίπου 3,4 εκατομμύρια το 2021 σε περίπου 204.000 το 2022, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του FBI που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος επειδή τα νέα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ακόμη επίσημα.

Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που έκανε το FBI από το 2021, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τους αναλυτές να «επιλέξουν» να αναζητήσουν τη βάση δεδομένων του Section 702, είπε ο αξιωματούχος. Προηγουμένως, η βάση δεδομένων περιλαμβανόταν στις αναζητήσεις από προεπιλογή, ακόμη και όταν οι αναλυτές δεν σκόπευαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν κυρίως να εργαστούν μέσω του συνασπισμού Reform Government Surveillance, ο οποίος ιδρύθηκε το 2014. Ο όμιλος, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, εκπροσωπείται από τον Chad Tanner, ο οποίος εντάχθηκε στο Monument πέρυσι, αφού υπηρέτησε ως στέλεχος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για περισσότερα από 10 χρόνια. 

Αχνοφαίνεται συμφωνία για μεταρρύθμιση

«Πιστεύω ότι μια καθαρή νομοθετική επανέγκριση του 702 δεν είναι αρχή», είπε ο Darin LaHood, Ρεπουμπλικανός από το Ιλινόις, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής στις 9 Μαρτίου. «Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πριν μπορέσουμε να διατυπώσουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης  στη διαδικασία FISA», πρόσθεσε.

Η Pramila Jayapal, Δημοκρατική της Ουάσιγκτον, χαιρέτισε τη δήλωση του LaHood. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να μεταρρυθμίσουμε το Άρθρο 702 και να αναθεωρήσουμε την προστασία της ιδιωτικής ζωής για τους Αμερικανούς», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία