Νευρικότητα και ήπιες πιέσεις εμφανίζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τα σχόλια του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, ενώ αναμένουν και την απόφαση της Bank of England.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,44% στις 7.533 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,12% στις 15.197 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,01% στις 7.130 μονάδες.

Federal Reserve: Με 0,25% αύξηση απαντά στη δύσκολη εξίσωση της νομισματικής πολιτικής

Οι κεντρικές τράπεζες στο προσκήνιο

Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφαση της για τα επιτόκια. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο. Πολλοί αναλυτές αναμένουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ενημέρωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει περισσότερη σύσφιγξη της Fed μετά την αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης και ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Στη συνέντευξη Τύπου, είπε επίσης ότι οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν να μεθούν φέτος τα επιτόκια φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά κάνει λάθος αν αναμένει μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος. Η περίληψη των οικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προβλέπει αργή ανάπτυξη, σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και εξισορρόπηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. «Σε αυτή την πιο πιθανή περίπτωση, αν συμβεί αυτό, οι συμμετέχοντες δεν θα δουν μειώσεις επιτοκίων φέτος», επεσήμανε ο Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders