Σε απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στις μεταφορές στη Γερμανία, με τη σχετική κινητοποίηση στην οποίαν καλούν δύο εργατικά συνδικάτα του κλάδου να αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους σιδηρόδρομους και τα αεροδρόμια.

Γερμανία: Προειδοποίηση της ρυθμιστική αρχής ενέργειας για ενεργειακή κρίση

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι απεργίες αυτές θα είναι οι πιο πρόσφατες σε ένα τεράστιο κύμα απεργιών και διαμαρτυριών που σαρώνει εδώ και μήνες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει το βιωτικό επίπεδο.

Τα συνδικάτα

Όσον αφορά τα δύο συνδικάτα που καλούν στην απεργία της Δευτέρας, το «Verdi» εκπροσωπεί 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, μεταξύ άλλων στις δημόσιες μεταφορές και στα αεροδρόμια. Το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG εκπροσωπεί περίπου 230.000 εργαζόμενους στην Deutsche Bahn και στις εταιρείες λεωφορείων.

Το Verdi ζητά αύξηση μισθών 10,5% που αντιστοιχεί σε αύξηση των αποδοχών κατά τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα, ενώ η EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650 ευρώ περισσότερα το μήνα.

«Εκπροσωπούμε ομάδες εργαζομένων που κυριολεκτικά διοικούν αυτή τη χώρα και πληρώνονται υπερβολικά άσχημα για να το κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Verdi Frank Werneke.

Η Verdi έχει καλέσει περίπου 120.000 εργαζόμενους στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών επίγειας και εναέριας κυκλοφορίας, της ναυτιλίας, των αυτοκινητοδρόμων και των δημοτικών λιμένων, να συμμετάσχουν στις απεργίες.

«Οι αντίστοιχοι εργοδότες … προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με θερμά λόγια και ανεπαρκείς προσφορές. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δράσουμε ως ενιαία δύναμη», δήλωσε ο Werneke.

Τι απαντούν οι κρατικοί φορείς

Η Deutsche Bahn και άλλοι εργοδότες του δημόσιου τομέα προσφέρουν περίπου 5% αύξηση των μισθών κατά μέσο όρο, μαζί με μια εφάπαξ πληρωμή έως 2.500 ευρώ. Οι προτάσεις αυτές κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό, ο οποίος ήταν 6,9% το 2022 και αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 6,6% φέτος.

Η EVG προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, με την Deutsche Bahn να επικρίνει τις προγραμματισμένες απεργίες χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες και περιττές.

«Η EVG πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιστρέψει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο διευθυντής προσωπικού της Deutsche Bahn Μάρτιν Σέιλερ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει μαζική αναστάτωση στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις σε όλη τη χώρα, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ενημερώσει τους επιβάτες για το πώς θα επηρεαστούν τα ταξίδια.

«Συνθήκες Γαλλίας»

Η γερμανική ένωση αεροδρομίων ADV καταδίκασε επίσης τις απεργίες που αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 380.000 ταξιδιώτες τη Δευτέρα, καθώς τα αεροδρόμια σε όλη τη Γερμανία, εκτός από το Βερολίνο, ουσιαστικά θα νεκρώσουν.

«Οι απεργίες που ανακοινώθηκαν για τη Δευτέρα ξεπερνούν κάθε φανταστικό και δικαιολογημένο επίπεδο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ADV Ραλφ Μπέιζελ, προσθέτοντας ότι αποτελούν μια προσπάθεια να εισαχθούν… συνθήκες Γαλλίας στη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή