Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέφυγε να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη, καθώς η λίρα δέχεται πιέσεις, ενώ η οικονομία «απορροφά» ακόμη τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό τον διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου διατήρησε το επιτόκιο επαναγορών μίας εβδομάδας στο 8,5%. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες της νομισματικής αρχής, η οποία θεωρεί πως το επιτόκιο βρίσκεται σε κατάλληλο επίπεδο μετά τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Φεβρουάριο.

Ερντογάν: Στα 104 δισ. δολάρια το κόστος των ζημιών από τον σεισμό

Διχασμένοι οι Οικονομολόγοι

Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ήταν σχεδόν στα δύο μοιρασμένοι για το αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρούσαν ή θα μείωναν περαιτέρω τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει παρεκκλίνει από τις κατευθυντήριες γραμμές της στο παρελθόν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πρόβλεψη των επόμενων κινήσεών της. «Η επιτροπή εκτίμησε ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι επαρκής για να υποστηρίξει την απαραίτητη ανάκαμψη μετά τον σεισμό, διατηρώντας τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι επιπτώσεις του σεισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα παρακολουθούνται στενά», ανέφερε η ανακοίνωση.

Με τις κρίσιμες εκλογές να πλησιάζουν τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα έχει υποχωρήσει για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, παρόλο που η αύξηση των τιμών παραμένει πάνω από το ετήσιο 55%. Καθοδηγούμενος από μια ασυνήθιστη πεποίθηση ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικεντρωθεί στην τόνωση της οικονομίας με φθηνά δάνεια πριν από τις εκλογές.

Οι δύο σεισμοί έχουν περιπλέξει το λαγαριασμό για την κεντρική τράπεζα. Τα ελλείμματα ρεκόρ στα δημόσια οικονομικά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημαίνουν ότι πρέπει να κινηθεί προσεκτικά για να στηρίξει την οικονομία με νομισματικά κίνητρα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι οι σεισμοί που σκότωσαν πάνω από 50.000 ανθρώπους στη χώρα θα έχουν έναν οικονομικό απολογισμό που υπολογίζεται σε περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή