Εν μέσω των αναταραχών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία λόγω της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, ο Μακρόν εμφανίστηκε σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις εντάσεις, αν και, όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις των συνδικάτων, πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει πως «Σε αυτήν την κατάσταση, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα μπορούσε να είχε αντιδράσει διαφορετικά: πιο ήπια, πιο ευγενικά, δείχνοντας πως αφουγκράζεται τις ανησυχίες των συμπατριωτών του. Ο Μακρόν, όμως, επέλεξε το αντίθετο. […] Προφανώς, ο Γάλλος πρόεδρος σκέφτεται πως το σημαντικό μέρος του πληθυσμού που τον αντιπαθούσε, τώρα τον μισεί ακόμη περισσότερο και σε αυτό το πολιτικό φάσμα, δεξιά και αριστερά του κέντρου, δεν του έχει απομείνει τίποτα να κερδίσει. Όμως, πολλοί φοβούνται την οργή των ανθρώπων στον δρόμο, τρέμουν το χάος και θέλουν έναν διεκδικητικό κυβερνήτη. Ο Μακρόν φαίνεται τώρα να χτίζει πάνω σε αυτό το τμήμα της διχασμένης χώρας, για το οποίο προοριζόταν η τηλεοπτική εμφάνιση. Με αυτόν τον υπολογισμό, μπορεί να είναι σε θέση να πείσει μια χούφτα Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή. Αλλά δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώνει σταθερές πλειοψηφίες».

Ο Μακρόν αγνοεί τους εξαγριωμένους απεργούς – Επιμένει για σύνταξη στα 64

Η tageszeitung συμφωνεί, προσθέτοντας ακόμη πως «πολλοί τηλεθεατές θα περίμεναν μια διορατικότητα από τον αρχηγό του κράτους, μια χειρονομία κατευνασμού σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αντ’ αυτού άκουσαν αυτάρεσκα λόγια και τώρα, η αυταρχική συμπεριφορά του “εκλεγμένου μονάρχη” φουντώνει τη δημόσια ενόχληση».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει πως «με τη νέα επικείμενη απεργία των συνδικάτων, τμήματα της δημόσιας ζωής θα παραλύσουν ξανά και ο ήδη τεταμένος ενεργειακός εφοδιασμός θα δοκιμαστεί. Από οικονομική άποψη, όλα αυτά δεν καταστρέφουν τη Γαλλία τόσο γρήγορα, […] καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη φέτος από ό,τι πέρυσι. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση δεν αποτελεί καλό οιωνό. Εξάλλου, η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν είναι μόνο ένα από τα πολλά επώδυνα σχέδια προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του δαπανηρού κράτους πρόνοιας της Γαλλίας και εξακολουθεί να είναι μάλιστα δειλό σε αναλογία με το δημογραφικό βάρος της χώρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους