Μεγάλο κύκλο συζητήσεων έχει ανοίξει στην Αίγυπτο η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα και η συνάντηση του με τον Σάμεχ Σούκρι.
Ιδιαίτερα αφού Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο εδώ και 11 χρόνια.
Από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με όλες τις προτάσεις της Τουρκίας να πέφτουν στο κενό.
Η επαναπροσέγγιση που δημιουργείται στη σκιά των φονικών σεισμών στην Τουρκία και με προξενητή τις ΗΠΑ, που θέλουν επίλυση των ζητημάτων στην περιοχή, ανάπτυξη ενεργειακών δρόμων και συνεργασίες που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της Δύσης.
Τι αναγνωρίζουν οι Αιγύπτιοι
Σε άρθρο του πρώην Αιγυπτίου βοηθού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Χαρίντι που δημοσιεύθηκε στην αιγυπτιακή αγγλόφωνη Al Ahram, με τίτλο «Προσεκτική προσέγγιση» γίνεται αναφορά στη νέ αεποχή των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας και υπογραμμίζεται η δυνατότητα και για μία συνάντηση κορυφής το επόμενο διάστημα.
Η επαναπροσέγγιση
Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών άλλωστε σύμφωνα με τους διπλωμάτες εντάσσεται σε μία ευρύτερη διαδικασία συμφιλίωσης που επικρατεί σε όλη την περιοχή, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Μία τάση η οποία είχε σαν αποτέλεσμα η Τουρκία να οδηγηθεί σε εξομάλυνση των σχέσεων της με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με τον Χαρίντι μία επιτυχημένη προσέγγιση μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας θα συνέβαλε – όπως τονίζουν άλλωστε όλοι οι υπέρμαχοι της επαναπροσέγγισης – στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Μέσης Ανατολής.
Αστερίσκος και ενεργειακά
Ωστόσο η Αίγυπτος βάζει πάντα έναν αστερίσκο. Ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των παρεμβατικών της πολιτικών. Και εστιάζει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της Συρίας και δη της Λιβύης.
Την ίδια στιγμή μπαίνει και το ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το ερώτημα για μία ακόμα φορά να αφορά την Άγκυρα. Και το αν θα επιλέξει να επιμείνει στην σημερινή πολιτική της ή θα προχωρήσει σε μία προσέγγιση που θα επιτρέπει συνεργασίες με τα κράτη που ανήκουν στο East Med Gas Forum (EMGF). Στο οποίο συμμετέχει τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.
Μία τέτοια συνεργασία για να προχωρήσει όμως έχει σαφείς προϋποθέσεις. Απαιτεί οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου και Τουρκίας, με την Άγκυρα να έχει προτείνει μία διευθέτηση αρκετές φορές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το Κάιρο έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει αν διαπραγματευθεί με την Τουρκία παρά με την Ελλάδα. Ακόμα και αν συμφωνήσει με την Αίγυπτο η Τουρκία όμως παραμένει ανάγκη να προχωρήσει στη διευθέτηση των διαφορών της με την Ελλάδα και με την Κύπρο.
Με το Κυπριακό να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα.
Η Αίγυπτος και οι συμμαχίες της
Άλλωστε η Αίγυπτος δεν μπορεί να περιμένει κανείς όπως σημειώνεται και στο άρθρο να αγνοήσει τις συμφωνίες της με άλλες μεσογειακές χώρες, για συνεργασία στον τομέα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
Στα μεγάλα αγκάθια της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου όπως προαναφέρθηκε παραμένει η Λιβύη. Και κυρίως η στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στη χώρα. Σε αυτό το ζήτημα η Αίγυπτος δεν αναμένεται να υπαναχωρήσει καθώς απαιτεί να αποχωρήσουν το σύνολο των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.
Ο παράγοντας εκλογές
Ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι οι εκλογές στην Τουρκία.
Αίγυπτος και Τουρκία αναγνωρίζουν ότι η ένταση δεν τους προσέφερε. Αντίθετα τους ζημίωσε. Ακόμα και αν προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι διπλωματικές προκλήσεις αλλά και οι προκλήσεις επί του πολιτικών ζητημάτων παραμένουν. Ακόμα και αν γίνουν βήματα ο εκτροχιασμός θα είναι πάντα ένα ενδεχόμενο που θα απειλεί την όποια πρόοδο.
Με την μπάλα για την ηρεμία στη Μεσόγειο να είναι στο γήπεδο της Τουρκίας.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν λέει ότι θα «δώσει μάχη ως το τέλος»
Ο Γιουν Σοκ-γελ προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση στη Νότια Κορέα επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου
Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στη χριστουγεννιάτικη αγορά - Πώς θα λειτουργούν τα μαγαζιά
Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα τρεις Κυριακές μέσα στον μήνα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη