Προσηλωμένη στον στόχο της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο παραμένει η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Φουρλή, η οποία έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο αξίας 250 εκατ. ευρώ με αγορές και ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και logistics.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Ομίλου κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης του 2022 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Ομίλου, Βασίλης Φουρλής, η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης νέων μετοχών.

Σε ό, τι αφορά τον ακριβής χρόνο εισαγωγής, εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως είναι η διεξαγωγή των εκλογών, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και ο ανταγωνισμός στην εισαγωγή ομοειδών εταιρειών, όπως των Noval (Βιοχάλκο) και Orilina.

Η Trade Estates έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) 300 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 211 εκατ. ευρώ.

Η Φουρλής έχει υπογράψει συμφωνία (20/7/2022) για πώληση μετοχών της Trade Estates στην Autohellas του Ομίλου Βασιλάκη και ταυτόχρονα η Autohellas απέκτησε το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, με εισφορά σε είδος.

Η εισφορά σε είδος είναι οικόπεδο 45.408 τ.μ. εντός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας με συγκρότημα επαγγελματικών κτηρίων και εμπορικών αποθηκών επί του οποίου η Trade Estates θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο Logistics.

Μετά από την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών, εφόσον εξασκήσει το δικαίωμα της, η Autohellas θα κατέχει το περίπου 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates.

Ο Όμιλος Φουρλή έχει στόχο τη μείωση της συμμετοχής του στη θυγατρική για τα ακίνητα κάτω του 50%, καθώς και τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, ώστε τα ιδιοχρησιμοποιούμενα από τις αλυσίδες λιανικής του ομίλου να περιοριστούν στο 30%.

Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 700 – 800 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του 2022

Στο μεταξύ, έχει αποφασιστεί η μετακόμιση των κεντρικών γραφείων του Ομίλου Φουρλή από το Μαρούσι, (όπου μισθώνει ακίνητο που περιήλθε πέρυσι στην ιδιοκτησία της Trastor ΑΕΕΑΠ) στο retail park που αναπτύσσει στα Σπάτα η Trade Estates (σε συνεργασία με την Ten Brinke).

Το 2022 τα έσοδα της Trade Estates ανήλθαν σε 20,8 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 24 εκατ. ευρώ. Εμφάνισε καθαρό κέρδος από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ύψους 13,575 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα προέρχονται κατά 68% από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα και κατά 32% από τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (17% από την Βουλγαρία και 15% από την Κύπρο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις