
Για το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ μίλησε ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου στο 4th Power & Gas Forum στην Αθήνα, σε ειδική συνεδρία με θέμα «Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς».
ΕΛΕΤΑΕΝ: Περί τα 4,2 δισ. ευρώ επιπλέον θα πλήρωναν οι πολίτες εάν δεν υπήρχαν αιολικά πάρκα
O εκπρόσωπος της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει από ακαδημαϊκά ιδρύματα και την ΕΛΕΤΑΕΝ που τεκμηριώνουν ότι η ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών -και γενικά των ΑΠΕ- είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το μέγιστο οικονομικό όφελος από την ενεργειακή μετάβαση.
«Η μετάβαση από το σημερινό 46% συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στη χώρα μας, στο 80% το 2030 δεν μπορεί να βασισθεί σχεδόν αποκλειστικά σε μια τεχνολογία (είτε αιολικά είτε φωτοβολταϊκά). Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανώφελο κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και τους επενδυτές ΑΠΕ. Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και να μην επαναλάβουμε ανάλογα λάθη», σημείωσε ο κ. Παπασταματίου.
Αν προς στιγμή δεν ληφθεί υπόψη ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ στις γειτονικές χώρες, φαίνεται ότι για μέγιστο όφελος, το μερίδιο της αιολικής ισχύος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%-60% το 2030. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να στηρίξουν την ενεργειακή τους μετάβαση περισσότερο στην ενέργεια από τον ήλιο. Από την άποψη αυτή, η αιολική ενέργεια – η οποία παράγεται όλες τις ώρες του 24ώρου – συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αφού μπορεί να την καταστήσει εξαγωγό πράσινου ηλεκτρισμού τις μη μεσημεριανές ώρες που η ευρύτερη περιοχή θα ζητά ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ανάπτυξης και του κατάλληλου μείγματος των ΑΠΕ στη χώρα μας, θα πρέπει να εξεταστούν ως μέρος του ευρύτερου περιφερειακού και Ευρωπαϊκού σχεδιασμού.
Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 (ΕΣΕΚ). Η ΕΛΕΤΑΕΝ θα συμμετέχει ενεργά και με αναλυτικές προτάσεις στο διάλογο όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε διαβούλευση το νέο ΕΣΕΚ.


Latest News

Πώς η ξηρασία απειλεί τις αλυσίδες ανεφοδιασμού - Το παράδειγμα της διώρυγας του Παναμά
Η στάθμη του νερού στη Διώρυγα του Παναμά μειώνεται - Ποιες οι επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και την οικονομία;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα προβλέπει και τις... πλημμύρες - Στην Ελλάδα το Flood Hub
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν κάθε χρόνο πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη

Πράσινο fund 200 εκατ. δολαρίων για τις αερομεταφορές δημιουργεί η Emirates
Τα κονδύλια θα εκταμιευτούν σε διάστημα 3 ετών

Ελαιοκαλλιέργεια και κλιματική αλλαγή - Μια αμφίδρομη σχέση
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να απορροφήσει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μιας πόλης 7 εκατ. κατοίκων

Κλιματική αλλαγή: Οι ακτιβιστές της «Τελευταίας Γενιάς» παίζουν με τα νεύρα της Ευρώπης
Αστυνομικές έφοδοι στη Γερμανία, δρακόντεια μέτρα στην Ιταλία. Πώς αντιδρά η Ευρώπη στις ακραίες πρωτοβουλίες και δράσεις του κινήματος για το κλίμα.

Εγκαίνια για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι Κρήτης
Το έργο θεωρείται ορόσημο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Περιφέρειας Κρήτης

Ελληνογερμανικές συνεργασίες για νέες επενδύσεις στη διαχείριση απορριμάτων
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο πλαίσιο τριήμερης επιχειρηματικής αποστολής

Μακρόν: Να τεθεί τέλος στο «μη βιώσιμο μοντέλο» παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών
Η μόλυνση από πλαστικά είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν

Στον άνεμο (ξανα)στρέφονται τα πλοία - Τα σχέδια της εταιρείας Anemoi
Η Anemoi κατασκευάζει συστήματα πρόωσης για μεγάλα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοια, αξιοποιώντας τα περιστρεφόμενα κυλινδρικά ιστία (κατάρτια)

Κρίσιμες συνομιλίες για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά - Οι θέσεις και οι αντιθέσεις
Ενόψει των συνομιλιών στο Παρίσι, πολλές χώρες υποστηρίζουν την «κυκλικότητα» ή τη διατήρηση των πλαστικών που έχουν παραχθεί και βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία για όσο το δυνατόν περισσότερο