Αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις από τους βουλευτές του αμερικανικού Κογκρέσου αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, καθώς ολοένα και περισσότεροι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κινεζική εφαρμογή σύντομων βίντεο πρέπει να απαγορευτεί επειδή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

TikTok: Αλλάζει το καθεστώς διαχείρισης προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κατάθεση του Shou Zi Chew στο Κογκρέσο θα επισφραγίσει επίσης μια εβδομάδα ενεργειών της κινεζικής εταιρείας με στόχο να πείσει πολίτες και αξιωματούχους στις ΗΠΑ ότι η εφαρμογή δημιουργεί οικονομική αξία και υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου.

Κατηγορίες

Η TikTok, η οποία έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, έχει βρεθεί τελευταία στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων. Έχει κατηγορηθεί ότι επιτρέπει στην κινεζική κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ, καθώς και ότι δεν προστατεύει επαρκώς τα παιδιά από βλάβες.

Η TikTok έχει δηλώσει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες διασφάλισης του απορρήτου των δεδομένων των χρηστών, σε ένα σχέδιο υπό την ονομασία «Project Texas» που απασχολεί σήμερα σχεδόν 1.500 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, ενώ έχει συνάψει σύμβαση με την Oracle για την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ. Λέει επίσης ότι ελέγχει αυστηρά το περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει τα παιδιά.

Στην ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων θα προεδρεύσει η Cathy McMorris Rodgers, μια Ρεπουμπλικανή που λέει ότι δεν έχει πειστεί από τις δεσμεύσεις ασφαλείας της TikTok. «Είναι σαφές ότι η TikTok θα πει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι δεν θα απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Fox News.

Το ζήτημα της απαγόρευσης

Ορισμένοι πολιτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι μια απαγόρευση του TikTok θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τους Δημοκρατικούς που έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να προσεγγίσουν τους νεότερους ψηφοφόρους. Τρεις Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκαν με τους δημιουργούς του TikTok στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, αντιδρώντας στην απαγόρευση.

«Γιατί η υστερία και ο πανικός και η στοχοποίηση του TikTok;» ρώτησε ο Jamaal Bowman, Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη, σε συνέντευξη Τύπου. «Ας κάνουμε το σωστό εδώ – ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια».

Παρόλα αυτά, πολύ περισσότεροι Αμερικανοί βουλευτές επιθυμούν την απαγόρευση του TikTok. Την περασμένη εβδομάδα, η TikTok δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απαίτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της να εκποιήσουν τα μερίδιά τους ή να βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανή απαγόρευση.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

«Ο περιορισμός της πρόσβασης σε μια πλατφόρμα ομιλίας που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Αμερικανούς καθημερινά θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη ρύθμιση της ψηφιακής δημόσιας σφαίρας μας ευρύτερα», δήλωσε ο Jameel Jaffer, εκτελεστικός διευθυντής του Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή