Το TikTok ανακοίνωσε ένα νέο καθεστώς διαχείρισης και ασφάλειας δεδομένων, με το παρατσούκλι «Project Clover», εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ απαγόρευσαν την χρήση της εφαρμογής από τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του προσωπικού τους λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, και την πιθανότητα η κινεζική κυβέρνηση να μπορεί να συγκεντρώνει δεδομένα των χρηστών ή να προωθεί μέσω της εφαρμογής τα συμφέροντά της.

Όριο χρόνου στο TikTok για τους νεαρούς χρήστες

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την στήριξή του σε νομοθεσία που παρέχει στις κυβερνητικές υπηρεσίες νέες εξουσίες για την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής και άλλων αντίστοιχων που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, εάν αποτελούν απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Τοπική διαχείριση των δεδομένων

Σε σχετική ενημέρωση το TikTok ανακοίνωσε ότι από φέτος θα αρχίσει να αποθηκεύει δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών τοπικά, με την μετάβαση να συνεχίζεται και να ολοκληρώνεται εντός του 2024.

Ως μέρος αυτής της κίνησης, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα ανοίξει ένα δεύτερο κέντρο δεδομένων στην Ιρλανδία και ένα ακόμη στη Νορβηγία. Αυτά τα κέντρα δεδομένων θα λειτουργούν όχι από την ίδια αλλά από συνεργάτη της κινεζικής εταιρείας ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάστηκε.

«Ανοικτή προσέγγιση»

«Είμαστε μια εταιρεία υπέρ της συμμόρφωσης. Πείτε μας ποια είναι τα προβλήματα και, στη συνέχεια, ας εργαστούμε μαζί για τις λύσεις. Αυτή ήταν η προσέγγισή μας στις ΗΠΑ, αυτή ήταν η προσέγγισή μας παντού», δήλωσε στο Reuters o Θίο Μπέρτραμ, αντιπρόεδρος κυβερνητικών σχέσεων και δημόσιας πολιτικής του TikTok.

«Η προσέγγισή μας είναι πολύ ανοιχτή σε κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και ειδικούς για να μας δώσουν τις συμβουλές και την καθοδήγησή τους για το πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε  ακόμα πιο αποτελεσματικά», κατέληξε.

Η εταιρεία είπε ότι θα μειώσει τη μεταφορά δεδομένων εκτός Ευρώπης και θα μειώσει επίσης την πρόσβαση των εργαζομένων της στα δεδομένα των χρηστών.

Σημειώνεται ότι το TikTok έχει υιοθετήσει μια παρόμοια στρατηγική στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ονομασία «Project Texas», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα εκεί νομοθετικά σώματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή