Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει την αυστριακή Raiffeisen Bank International να εκαταλείψει τις εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητές της στη Ρωσία, ανέφεραν στο Reuters πέντε άτομα με γνώση του θέματος.

Η πίεση έρχεται μετά τις ανησυχιές που εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις της Raiffeisen στη Ρωσία κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη τον περασμένο μήνα.

Ευρώ: Σε υψηλό 5 εβδομάδων με ώθηση από τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Σταδιακή εγκατάλειψη ζητά η ΕΚΤ

Οι θέσεις της Ουάσιγκτον και της ΕΚΤ αυξάνει την πίεση για την Αυστρία και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρωσική οικονομία. Πολλές δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Ενώ η ΕΚΤ δεν ζητά από τη Raiffeisen να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα, επιθυμεί ένα σχέδιο δράσης για την σταδιακή απόσυρση της επιχείρησης.

«Ζητάμε από τις τράπεζες να μειώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία και ιδανικά να την τερματίσουν», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η Raiffeisen, ωστόσο, δεν σκοπεύει να προβεί σε κάτι τέτοιο και ορισμένοι αξιωματούχοι της αυστριακής κυβέρνησης θεωρούν τις κινήσεις της ΕΚΤ ως αδικαιολόγητη ξένη παρέμβαση.

Η σημαντικότερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία

Ο αυστριακός δανειστής είναι τώρα η πιο σημαντική δυτική τράπεζα στη Ρωσία, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας πληρωμών και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των μεταφορών ευρώ στη χώρα, αν και άλλες τράπεζες, όπως η UniCredit της Ιταλίας, εξακολουθούν να είναι παρούσες.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να πιέσουν τη Raiffeisen για άμεση πώληση, φοβούμενοι το οικονομικό πλήγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει, μετά από μια εβδομάδα παγκόσμιας τραπεζικής αναταραχής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας είπε ότι ενώ δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο status quo στις σχέσεις με τη Ρωσία, οι «περισσότερες» διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών παρέμειναν εκεί.

«Υπάρχει σημαντικό εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου σε αγαθά όπως σιτηρά, λιπάσματα, πετρέλαιο, αέριο, νικέλιο και άλλα μέταλλα, τα οποία… απαιτούν πληρωμές» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η έρευνα των ΗΠΑ

Τον Ιανουάριο, η αρχή κυρώσεων των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τη Raiffeisen σχετικά με τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος είπαν στο Reuters ότι η έρευνα αφορούσε πιθανές παραβιάσεις των δυτικών κυρώσεων.

Η έρευνα, η οποία έχει διαταράξειι τις σχέσεις μεταξύ Βιέννης και Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Αυστρία, η οποία είχε διαμορφωθεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μετατρέποντας τη χώρα σε πόλο έλξης για τα ρωσικά χρήματα.

Ο James O’Brien, ανώτερος αξιωματούχος των κυρώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Raiffeisen και τις δραστηριότητές της με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια συζητήσεων στη Βιέννη τον Φεβρουάριο.

Κατά την επίσκεψη του Αυστριακού Προέδρου Alexander Van der Bellen στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy επέκρινε τις αυστριακές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ξεχωρίζοντας τη Raiffeisen για υποστήριξη της Μόσχας.

Ανησυχούν για αποσταθεροποίηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι ενώ είναι «νόμιμο» για τις αρχές των ΗΠΑ να προσεγγίσουν τη Raiffeisen, η Αυστρία είχε την κύρια ευθύνη για την επιβολή των κυρώσεων.

Οι αρχές των ΗΠΑ μπορούν να φτάσουν στο σημείο να εμποδίσουν μια τράπεζα να διεκπεραιώνει συναλλαγές σε δολάρια, ένα βήμα που θα έφερνε σοβαρό πλήγμα στη Raiffeisen και που οι ρυθμιστικές αρχές της ευρωζώνης φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την τράπεζα.

Η τράπεζα ABLV της Λετονίας κατέρρευσε γρήγορα αφού τέθηκε υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ το 2018 λόγω ανησυχιών για παράνομη δραστηριότητα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή