Οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν απροσδόκητα κατά 1,2% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, επιστρέφοντας τους όγκους πωλήσεων στο επίπεδο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο θα ήταν 0,2% υψηλότερος από τον Ιανουάριο. Η αύξηση των πωλήσεων του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε επίσης στο 0,9% από 0,5%.

Λονδίνο: Καθημερινό φαινόμενο οι ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ – Το Brexit δεν είναι άμοιρο ευθυνών

«Τον τελευταίο μήνα, τα πολυκαταστήματα με έκπτωση είχαν καλή απόδοση, με τα καταστήματα τροφίμων να τα πηγαίνουν επίσης καλά καθώς οι καταναλωτές, αντιμέτωποι με πιέσεις κόστους ζωής, περιόρισαν το φαγητό έξω», δήλωσε ο στατιστικολόγος της ONS, Ντάρεν Μόργκαν.

Χαμηλότερα από πέρυσι

Ωστόσο, τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο εξακολουθούσε να είναι 3,5% χαμηλότερος από ό,τι πέρυσι.

Οι βρετανοί καταναλωτές έχουν πιεστεί από τον πληθωρισμό που έφτασε σε υψηλό 41 ετών στο 11,1% τον Οκτώβριο και έκτοτε παραμένει διψήφιος.

Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο τους επόμενους μήνες, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και της παράτασης των επιδοτήσεων της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό της προηγούμενης εβδομάδας.

Αποφεύγει την ύφεση

Η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποφύγει μια ύφεση που προβλεπόταν ευρέως και μια έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης την Παρασκευή έδειξε το κλίμα σε υψηλό ενός έτους, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμο συγκριτικά με τα ιστορικά πρότυπα.

Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες, οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού υποδηλώνουν ότι η Βρετανία εξακολουθεί να οδεύει προς τη μεγαλύτερη διετή μείωση του βιοτικού επιπέδου από τότε που άρχισαν να υπάρχουν στοιχεία, τη δεκαετία του 1950.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας