Φωτιές, συλλήψεις, τραυματισμοί συνέθεσαν για μια ακόμα φορά την εικόνα των κινητοποιήσεων στη Γαλλία, με τις μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 να συνεχίζονται.

Διήρκησε μέχρι αργά τη νύχτα, η χθεσινή μέρα των διαδηλώσεων της 23ης Μαρτίου και έκανε πολλούς να θυμηθούν τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». 140 οι φωτιές στη χώρα, 457 συλλήψεις και για πρώτη φορά 441 τραυματισμοί αστυνομικών και ανδρών της χωροφυλακής. Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι αδικαιολόγητοι ξυλοδαρμοί των απεργών, αλλά παρέμειναν ελάχιστοι.

Ο Μακρόν αγνοεί τους εξαγριωμένους απεργούς – Επιμένει για σύνταξη στα 64

«Το νερό κοχλάζει στους 100 βαθμούς, η Γαλλία στους 49,3» έγραφε πανό, με αναφορά στο άρθρο χάρις στο οποίο πέρασε η μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία. Στο μυαλό τους οι Γάλλοι, διαχωρίζουν από χθες, «την πριν το Άρθρο 49, παράγραφο 3 περίοδο και την μετά», την οποία δεν αποδέχονται και ιδιαίτερα οι νέοι. Φάνηκε από τη χθεσινή συντριπτική συμμετοχή της νεολαίας, πράγμα καινούργιο αφού απουσίαζαν από τις έως τώρα διαδηλώσεις των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται πως στις 16 Μαρτίου, ο Μακρόν επέλεξε να αποφύγει το κοινοβούλιο και να επιβάλει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του στο συνταξιοδοτικό μέσω μιας έκτακτης συνταγματικής εξουσίας, του λεγόμενου «Άρθρου 49.3». Το άρθρο 49, παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, μετά από συζήτηση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το άρθρο 49.3 ήταν μια κληρονομιά από την εποχή του στρατηγού Charles de Gaulle το 1958.

Πλέον, φοιτητές, νέα κορίτσια και αγόρια της «γενιάς του κόβιντ», με ακάλυπτα πρόσωπα συμμετείχαν μαζικά, εκφράζοντας με δηλώσεις και πανό, τις ανασφάλειες τους και με έναν πρόεδρο «που δεν ακούει», όπως λένε.

Αναβολή της επίσκεψης του Καρόλου

Οι νέοι αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με τους μαυροφορεμένους ‘Μπλακ Μπλοκς’ που όρμησαν μετά τον τερματισμό της πορείας πίσω από την Όπερα, καταστρέφοντας ό,τι μπορούσαν. Αυτοί, οι σχεδόν 1.500 ταραξίες δεν είχαν καμία σχέση και με τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν ειρηνικά το απόγευμα, πλαισιωμένοι από τα συνδικάτα τα οποία ανακοίνωσαν ήδη νέα γενική απεργία την ερχόμενη Τρίτη.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων με αυτόν τον νέο προγραμματισμό, θεωρείται ότι συνέβαλε στην αναβολή, της τριήμερης επίσκεψης του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου ΙΙΙ που το Ελιζέ  ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι. Το Παρίσι θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Καρόλου, μετά τη στέψη του σε ξένη χώρα, όπως είχε επιλέξει και η μητέρα του το 1957.

Βάσει του προγράμματος θα έφθανε την Κυριακή, θα συμμετείχε σε δείπνο στις Βερσαλλίες με 150 υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ είχε εκφράσει την επιθυμία να μετακινηθεί στο Μπορντώ.  Οι λόγοι ασφάλειες θεωρούνται το κύριο αίτιο της αναβολής.

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή